Kursutbud

Här ser du vårt utbud av kurser och vem som undervisar. Kurserna är ordnade i bokstavsordning.

Baryton

Baryton är ett brassinstrument, man gör olika toner med hjälp av munnen och tre knappar som kallas ventiler. Man hör oftast baryton i orkester ihop med andra blåsinstrument. Lärare som undervisar på Baryton är Karin Sköld.

Bild och form

Här får du arbeta med olika material från grunden; blyerts, kol, krita, akvarell, akryl, lera, gips, tillsammans med olika tekniker och metoder. Du får även lära dig hur man använder perspektiv och komposition i måleri och teckning.

Vi pratar om bilder och konst från olika tider och jobbar aktivt med utställningar och presentationer av konst och stilar. Foto och video är en viktig del av arbetet. Lärare; Elisabeth Bergqvist

Ny kurstart tisdagen den 23 januari kl 17-18.30

Blåsorkester

I kursen blåsorkester, får alla elever prova blåsinstrumenten:

Tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet, trombon, valthorn och tuba.

Eleverna väljer sedan tillsammans med lärarna vilket instrument som passar respektive elev så att det blir en hel orkester!

Vi startar i grupp och lär oss instrumenten tillsammans i orkesterform men eleverna får även undervisning på sitt instrument i liten grupp.

Blockflöjt

Blockflöjt är ett blåsinstrument, den kan vara i trä eller plast. Blockflöjten finns i flera olika storlekar och man brukar börja med sopran eller alt. Lärare som undervisar i Blockflöjt är Kristina Rydholm.

 

 

 

Cello

Cellon är mindre än kontrabasen men större än fiolen. Du sitter ner och spelar med cellon framför dig. Den har en vacker klang som passar i alla typer av musik. Cellon finns i olika storlekar beroende på hur stor du som spelar är. Det går att hyra cello från kulturskolan. Lärare som undervisar Cello är Karna Mason.

Dans

På kulturskolan får du möjlighet att dansa och ha roligt i våra dansgrupper samtidigt som du utvecklar din kroppsmedvetenhet och rytmik. I undervisningen får du prova på alltifrån balett till streetdance. Du får också möjlighet att uppträda minst två gånger per läsår. Lärare som undervisar i Dans är Emelie Königsson Jonsson.

Drama/Teater

Drama och teaterundervingen: Från åk 3; På teatern jobbar vi med dramaövningar och lekar med fokus på fantasi, koncentration och samarbete. Mycket arbete läggs på gruppens dynamik och samspel. Så småningom utvecklas detta till olika improvisationer samt rollspel. Alla grupper gör varje år minst en föreställning. I de äldre grupperna jobbar vi även med text, scenframställning och rollgestaltning. Lärare som undervisar i Drama/Teater är Elisabeth Bergqvist.

Elbas

Elbasen är tillsammans med trummorna grunden i ett rockband. Den ser ut som en stor elgitarr men har bara 4 strängar. Istället för ackord spelar elbasen oftast en ton i taget, det kallas basgång eller riff. Elbas är ett kompinstrument och man spelar sällan melodier. Istället utgör man grunden och ”svänget” i bandet. Mest spelar man pop- och rockmusik på elbas, men man kan också kompa t.ex. en orkester. Du behöver ett eget instrument och en förstärkare. Lärare som undervisar på Elbas är Daniel Schwartz.

Fiol/Altfiol

Fiolen är ett användbart instrument inom olika genrer och i kulturskolan får du en grund i de flesta. Du som börjar spela fiol kan hyra en av oss – fiolerna finns i tre olika storlekar på Flens kulturskola. Du erbjuds ensembelundervisning och kan på så vis få två speltillfällen per vecka. Lärare som undervisar i Fiol/Altfiol är Ing-Marie Sundin.

Gitarr/Elgitarr

Akustisk gitarr och elgitarr liknar varandra ganska mycket. De är båda ackordinstrument och har sex strängar. Den största skillnaden mellan dem är att elgitarren behöver en förstärkare. Elgitarren används främst i rock-, pop- och jazzmusik medan den akustiska gitarren oftare används till visor och klassisk musik. Du lär dig både melodispel och ackord i gitarrundervisningen. Beroende på vad du helst vill spela för typ av musik kan du avgöra om du vill spela akustisk- eller elgitarr. Lärare som undervisar i Gitarr/Elgitarr är Lutte Berg, Jakob Henriques och Karna Mason.

Klarinett

Klarinetten är ett träblåsinstrument även om den tillverkas i trä. Den används både som soloinstrument och i orkester, framförallt i blåsorkester och storband (jazz). Lärare som undervisar i klarinett är Jens Nilsson.

Kontrabas

Kontrabas är det största instrumentet i stråkfamiljen. Det har en mörk och tjock klang och passar lika bra i klassisk musik som i rockabilly, jazz och folkmusik. Det är främst ett kompinstrument men det går också bra att spela melodier på kontrabasen. Man står upp och spelar och basen stöder i marken med en liten pinne som kallas stackel. Om du väljer kontrabas får du hyra ett instrument att ha hemma. På lektionen får du låna en bas på skolan. Du har alltså bara en stråke och en bok att bära fram och tillbaka till lektionen. Lärare som undervisar i Kontrabas är Karna Mason.

Körsång

Att börja i kör passar dig som älskar att sjunga! Vi sjunger tillsammans i grupp, leker med rösten och lär oss många roliga sånger. Vi uppträder på scen och prövar på att sjunga flerstämmigt. Vårt fokus ligger på att hitta sångglädje och att ha kul tillsammans. Det finns även kör-grupper på mer avancerad nivå för dig som har sjungit mycket tidigare. Det finns grupper som passar åldrarna 6 – 22 år. Lärare som undervisar i kör är Ingrid Falk och

Musikal

Eleverna får teater-, dans- och sångundervisning och varje vår görs en musikteaterproduktion. Ämnena vävs samman och eleven får kunskap i hur det kan vara att jobba från manus till färdig produktion. Skönheten och Odjuret, Hair, Ringaren av Notre Dame är några exempel på gjorda musikaler. Lärare som undervisar i Musikallinjen är Therése Wiberg, Elisabeth Bergqvist och Emelie Königsson Jonsson.

Musiklek

Musiklek för barn 6-8 år

På ett lekfullt sätt upptäcker vi tillsammans musikens underbara värld.

Innehåll:

Vi sjunger, dansar, leker och spelar instrument.

Vi lär oss om musikens grunder.

Vi provar på bild och form.

 

Efter kursen känner eleven till vilka kurser kulturskolan har att erbjuda.

 

Oboe

Oboe är ett träblåsinstrument som används både som soloinstrument och i orkester. Lärare som undervisar i Oboe är Jens Nilsson

Oud

Oud är den orientaliska världens (Turkiet; Iran, Arabiska länders) huvudinstrument. Den ser ut som en luta men är utan band. Instrumentet har en varm och magisk ton. Lärare; Milad Bahi från Syrien

Piano/Keyboard

Pianot och flygeln är akustiska instrument med ett stort omfång av toner och många olika klangmöjligheter, som man skapar själv genom sättet att spela.  Keyboarden är ett instrument vars toner är förprogrammerade och alstras elektriskt.  Pianot, flygeln och keyboarden passar bra att spela själv eller tillsammans med andra instrumentalister och sångare. Du behöver ha tillgång till ett instrument att öva på. Lärare som undervisar i Piano/Keyboard är Marie Bengtsson, Ing-Marie Sundin och Lutte Berg.

Saxofon

Saxofonen är ett träblåsinstrument även om den tillverkas i metall. Den används både som soloinstrument och i orkester, framförallt i blåsorkester och storband (jazz). Lärare som undervisar i Saxofon är Jens Nilsson.

Slöjd och hantverk

Du som deltar är mellan 8-16 år och kommer att få prova på olika slöjdtekniker t,ex tälja, luffarslöjd, broderi, tovning och återbruk. Efter att du provat de olika teknikerna och kan grunderna, har man möjlighet och fördjupa sig eller jobba vidare med andra tekniker.

Kurserna sker på onsdag-eftermiddagar på kulturskolan (Bildningscentrum).

Solosång

Sång är ett väldigt personligt ämne där man kan jobba med många olika delar. Om man tar sånglektioner på kulturskolan jobbar man med sånger och låtar från olika genrer, både nyskriven musik och äldre. Man jobbar med sångteknik och lär sig hur man ska tänka när man står på scenen. Man får öva sig i mikrofonteknik, musikalisk tolkning, improvisation och har chans att delta i konserter. Ibland kan man även prova att sjunga på andra språk. Det är roligt med sång då det är så brett. Man kan fortsätta att utvecklas hela livet. Lärare som undervisar på Solosång är Therése Wiberg och Ingrid Falk.

Trumpet

Trumpeten är ett brassinstrument, man gör olika toner med hjälp av munnen och tre knappar som kallas ventiler. Trumpeten är ett melodiinstrument och passar lika bra i orkester som i jazz. Instrument finns att hyra från kulturskolan. Lärare som undervisar på Trumpet är Karin Sköld.

Trombon

Trombon är släkt med trumpet, baryton, tuba och valthorn. Man gör olika toner med munnen och med hjälp av ett så kallat drag istället för ventiler (som på trumpet och baryton). Trombonen används i flera musikstilar, ofta i orkester eller storband. Instrument finns att hyra från kulturskolan. Lärare som undervisar på Trombon är Karin Sköld.

Tuba

Tuban är det största av brassinstrumenten, man gör olika toner med hjälp av munnen och ventiler. Instrument finns att hyra från kulturskolan. Lärare som undervisar på Tuba är Karin Sköld.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är ett blåsinstrument. Den består av tre delar som man sätter ihop och är ofta gjord i silver. Ljudet skapas genom att man blåser en luftstråle som passerar munstycket. Den heter tvärflöjt för att man håller den på tvären. Lärare som undervisar i Tvärflöjt är Kristina Rydholm.

Trummor

När du börjar spela trummor får du lära dig att hålla trum-pinnarna på rätt sätt. Vi gör lite enkla rytmiska övningar med höger och vänster hand. Så småningom sätter vi oss vid trumsetet och börjar jobba med höger och vänster fot tillsammans med händerna. Till en början lite enkla komp, hålla takten mm. Alla elever spelar trumset. Förutom trumset finns även slagverk tex tamburin, och bongotrummor. Det är mestadels enskild undervisning men viss gruppundervisning förekommer. Väljer du att spela trummor får du tillsammans med andra utvecklas som trumslagare. Lärare som undervisar på trummor är Hans Fogelberg.

Valthorn

Valthorn är ett brassinstrument, man gör olika toner med hjälp av munnen och tre knappar som kallas ventiler. Instrument finns att hyra på kulturskolan. Lärare som undervisar på Valthorn är Karin Sköld.

Yoga

Yoga är ett verktyg för att skapa balans mellan kropp och sinne, med yoga stärker vi kroppen inifrån och ut. Under en lektion kommer vi att arbeta med styrka, smidighet, balans, koordination och koncentration i ett mjukt flöde. Vi gör övningar både stående, sittande och liggande där vi tränar andning och närvaro för att skapa en stillhet i den stressade vardag som finns runt omkring oss. Från åk 6, lärare; Emelie Königsson Jonsson

Mini-musikal STORA BLÅ

Gillar du att sjunga? Vill du prova att stå på scenen? är du mellan 7 och 9 år?

Kulturskolan gör en Mini-musikal med temat vatten för barn mellan 7-9  år med start i februari.

Detta är en projektkör som pågår under halva terminen så du betalar bara halv avgift 300 kr. Vill du fortsätta på någon av Kulturskolans kurser efter att minimusikalen är avslutad får du lämna in en ny ansökan för att få en ny plats.

Start: Tisdagen den 6 februari 2018 kl 15.00-16.00

Anmälan görs före 31 januari

Lärare; Ingrid Falk

Sidansvarig: Andreas Odsvall
Senast uppdaterad: 2018-01-16 16:09:49

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Andreas Odsvall Rektor Kulturskolan 0157 – 43 05 81