Gazpacho och bröd

Recept

Har du smakat vår goda mat? Här hittar du efterfrågade recept.

Medarbetardagen

Katalansk kräm, nästan som på riktigt

5 dl standard mjölk
1 vaniljstång
120 g äggula (ca: 6 st)
125 g strösocker
40 g maizena
25 g osaltat smör

10 g syltade apelsinskal
10 g rimmad citron
2 g citroncest
2 g apelsincest
1 st kanelstång

Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsamman med den urskrapade vaniljstången och kanelen
Dra bort från värmen och låt stå och dra i cirka 15 minuter.
Vispa äggulorna vitt och luftigt tillsammans med maizena och socker.
Häll vaniljmjölken i äggblandningen och vispa tills den har blivit helt slät.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka upp, vispa ordentligt hela tiden.
Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret, vispa tills krämen är helt slät.
Tillsätt citruscest och syltade/rimmade citrusen
Passera krämen genom en sil. Kyl krämen så snabbt som möjligt.

Smulpaj

2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g Smör
1 dl Korn och gryn efter behag och skafferi

Blanda alla ingredienser till en gryning massa
Lägg ut tunt på en plåt och grädda i 180 grader tills massan fått gyllene färg
Låt svalna

PW gymnasiets invigning

Potatissallad

300g kokt, kall potatis, tärnad (eko/krav)
0,75dl Gräddfil, Arla (eko/krav)
0,75dl Majonäs, gör du inte egen så köp Hellmans Majonäs
¼ del Röd lök, finskuren (eko/krav)
3cm Purjolök, finskuren (eko/krav)
½ Rött äpple tärnat (eko/krav)
2msk Smörgåsgurka, finhackad
2 tsk Senap
Salt
Peppar

  • Blanda Majonäs, gräddfil, senap och smörgåsgurka
  • Smaka av med salt och peppar
  • Blanda ner lök, potatis, äpple
  • Serveras rumstempererad

Potatis & Rosmarinbröd

Dag1
10g Jäst
600g Vatten
300g Vetemjöl, Saltå Kvarn (eko)

  • Blanda alla ingredienser till en välling
  • Häll upp i en bunke, plasta/förslut och förvara i kylskåp över natten

Dag 2
15g Salt
750g Vetemjöl, Saltå Kvarn (eko)
20g Olivolja
100g Kokt, kall potatis (eko)
5g Färsk rosmarin

  • Ta ut fördegen och häll upp i en degblandare
  • Tillsätt vetemjöl och knåda på mellanväxel ca 10 minuter
  • Tillsätt sedan saltet och knåda 3 minuter till
  • Pass upp så att inte degen blir för varm
  • Grovkrossa potatisen och lägg i degen
  • Hacka Rosmarin och lägg i den också.
  • Kör 30-60 sekunder till
  • Häll olivolja i en stor bunke, gärna rektangulär, och se till att alla kanter och hörn är väl smorda
  • Ta upp degen och lägg i bunke
  • Degen behöver dras och vikas. Fatta tag i ena kortsidan, lyft upp, dra bakåt och vik över till mitten. Vänd bunken och gör likadant från andra hållet och upprepa två gånger till.
  • Vänd degen så att skarven hamnar neråt och du har en homogen yta.
  • Plasta bunken och låt stå i kyl till nästa dag.

Dag 3

  • Sätt ugnen på 255 grader
  • Ta ut degen ur kylen
  • Lossa degen försiktigt från kanterna
  • Pudra bänken med riktligt med mjöl
  • Vänd upp och ner på bunken så degen faller ur
  • Pudra med mjöl ovanpå
  • Dela degen med degskrapa i breda remsor, typ ciabatta, ca 300g
  • Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper
  • Grädda i 10 minuter på 255 grader
  • Häll in 1/1 glas vatten så att gånga bildar
  • Efter 10 minuter sänk temperaturen till 220 grader
  • Grädda ytterligare 20 minuter
  • Bröden skall ha ordentligt med färg, det är ok!
  • Ta ut bröden och lägg på galler för att svalna

Rostade rotsaker

100g Morötter, skurna i grova bitar (eko/krav)
100g Palsternacka, skurna i grova bitar (eko/krav)
100g Gul lök, skuren till båtar (eko/krav)
2 msk Olivolja
Salt
Färsk Koriander
Färsk ruccola
Chili/sambal oelek
Salt
Citron
Sirap
Olivolja
Vatten
Inlagd ingefära, av sushityp

  • Sätt ugnen på 230 grader
  • Blanda rotsakerna med olja, kryda med salt
  • Rosta i ugnen tills rotsakerna fått ordentlig färg (svarta kanter)
  • Hacka dom färska kryddorna och blanda med olja, vatten, citron, salt, och ingefära. Använd chili efter smak
  • Häll över marinaden över rotsakerna och låt kyla ner i marinaden

Matvete sallad

250g Matvete
¼ dels Gurka (eko/krav)
Valfria grönsaker, fänkål, blekselleri, äpple
Sallad av valfri sort
Salt
Chili
Citron
Peppar
Olivolja

  • Koka matvetet enligt anvisningen
  • Kyl ner
  • Skala och skiva gurkan
  • Finstrimla eventuella grönsaker
  • Strimla salladen
  • Blanda matvete med grönsakerna
  • Marinera i kryddorna, citron och olivoljan

Rostbiff

Fransyska, valfri storlek
Salt, peppar

  • Stek fransyskan i stekpanna på alla sidor så den har ordentligt med färg
  • Salta och peppra
  • Efterstek i ugn 70grader varm ugn till innertemperaturen är 58grader
  • Kyl ner köttet, kyl över natt
  • Skiva tunt

Bygga, Bo & Hälsa mässan

Gazpacho

½ Gurka
2 st Paprikor
2 st Vitlöksklyftor
5 st Tomater
400g Krossade tomater
1 st Röd lök
5 g Basilika (tre/fyra kvistar)
2 msk Olivolja
2 msk Balsamvinäger
2 msk Citronsaft
4 dl Vatten
½ Chilifrukt
2 tsk Sirap
Salt
Svart peppar
Tabasco

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skölj och ansa alla grönsaker
  • Paprika behöver torkas torr efter sköljning, dela därefter paprikan på mitten och ta ur kärnorna
  • Lägg paprikan med skinnsidan uppåt på en plåt och pensla på olivolja
  • Rosta paprika i ugnen tills skalet är svartfläcking, ca 20-30 minuter
  • Ta ut paprikan ur ugnen och lägg i en bunke, täck med plastfilm och låt stå
  • Skala gurkan och dela i mindre bitar
  • Skala och skär löken i mindre bitar
  • Skiva chilifrukten
  • Skär basilika
  • Dra av skalet av paprikan och dela i mindre bitar
  • Lägg sedan alla grönsker i en bunke
  • Häll på olivilja, salt, peppar, vinäger och vatten, blanda.
  • Låt ligga och dra över natt i kyl i tillsluten bunke.
  • Mixa alltsammans med tomatkross, smaka av med salt och peppar om så behövs, eventuellt citronsaft och tabasco

Hummus

100 g Kikärtor
1 msk Olivolja
1 st Vitlökskyfta
1/1 tsk Tahini
Salt
Peppar
Citronsaft
Persilja

  • Mixa kikärtor med olja, vitlök, Tahini, citronsaft och persilja till en slät massa. Tunna eventuellt av Hummusen med lite vatten
  • Smaka av med salt och peppar efter behag

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Per Kålbäck Kökschef 0157 – 43 16 01
Agneta Svensson Kökschef 0157 – 43 16 07
Susanne Lindblom Kökschef 0157 – 43 16 22