Mynt och ören i en hög

Förmedlingsmedel

Ibland kan det bli så att man inte klarar av att hantera sin ekonomi så att pengarna inte räcker till de fasta avgifterna. Hos socialtjänsten kan du ansöka om att, under en begränsad tid, få hjälp med att betala dina räkningar genom så kallat förmedlingsmedel.

Så här ansöker du:

Du kontaktar socialtjänsten och gör en ansökan. När ansökan kommit in och om du beviljas hjälp så hör en handläggare av sig till dig och bestämmer tid för möte och gör en utredning.
Du skriver på en fullmakt så att din löpande inkomst, till exempel lön eller sjukersättning betalas ut till socialtjänsten. I samråd med dig görs en överenskommelse om vilka räkningar som ska betalas. Vanligtvis hyra och el. Resterande belopp betalas ut till ditt bankkonto enligt överenskommelse, t.ex. en gång i månaden eller varannan vecka.

Förmedlingsmedlet kan börja användas när de första pengarna har kommit till ditt konto hos socialtjänsten. Kontot får inte ligga på minus. Finns det inga pengar på kontot kan vi inte betala räkningar eller göra insättningar till ditt bankkonto. Om du vill ändra överenskommelsen eller avsluta tjänsten kontaktar du din handläggare på socialtjänsten.

Saldo lämnas en gång per år eller enligt överenskommelse.

Så här kan tjänsten avslutas

Förmedlingsmedel är en helt frivillig åtgärd som fungerar som en tillfällig hjälp. Du kan när som helst säga upp fullmakten. Socialtjänsten har också rätt att säga upp samarbetet om överenskommelsen som är gjord inte följs.

God man och förvaltare

Om du tycker att du skulle behöva stöd och rådgivning angående din ekonomi under en längre period kan du som alternativ till förmedlingsmedel även ta hjälp av en God man eller förvaltare. En sådan ansökan lämnas till Överförmyndaren i Flens Kommun.

Kontakt

Besöksadress: Norra Kungsgatan 8, Flen

Telefon: 0157-43 03 90 (reception). Tillgängligt under receptionens öppettider

Receptionen är öppen:
Måndag 10-12 och 13-16
Tisdag 10-12 och 13-16
Onsdag 10-12 och 13-16
Torsdag 10-12 och 13-14
Fredag 10-12 och 13-14

Postadress:
Flens Kommun
Socialförvaltningen
Avdelningen för myndighetsutövning
Utredningseneheten för ekonomiskt bistånd
Sveavägen 1
642 81 Flen