Konst

Här kan du läsa om kommunens konstverksamhet och vilka utställningar som visas just nu.

Flens kommun driver Konstgalleriet Hälleforsnäs i Hälleforsnäs gamla bruksområde. Här visas periodiska utställningar året runt med samtida konst.

Från oktober 2018 finns även ett gallerirum i Flens bibliotek, med syftet att skapa tillgänglig plats för konst, kultur och utställningar av olika slag. Utställningarna i gallerirummet är gjorda av skolprojekt, föreningar och andra kreatörer som vill kommunicera sina alster och verksamheter för flenspubliken.

Kommunen äger och förvaltar också en konstsamling bestående av ca 2000 verk. Den består av dels inköpta verk men även en donation av konstnären Per-Erik Böklin. Årligen köps konst in av samtida viktiga och betydelsefulla konstnärskap. Många av verken finns att se i Flens biblioteks fasta samling men även i stadshuset samt i andra arbetsmiljöer inom kommunen.

I Per Erik Böklins donation ingick även 7 st grafikupplagor som nu finns till salu så flera har möjlighet att ta del av ett intressant konstnärskap. I Flens bibliotek ”Lilla Mötet”  hänger de 7 litografierna ramade. Kontakta biblioteket för mera information.

Med konst som gåva hälsas kommunens nyfödda medborgare välkomna till världen. Sedan 1999 har Flens kommun välkomnat alla nyfödda barn med ett numrerat och signerat konstverk av en konstnär boende i Flens kommun. För barn födda 2017 får föräldrar välja bland de tidigare årens konstverk.

Utomhus har Flens kommun flera större utsmyckningar och skulpturer att se. En liten folder ”Skulpturvandring i Flen som finns att hämta på biblioteket och turistbyrån guidar dig runt bland Flens utomhusutmsyckningar.

Konstgalleriet Hälleforsnäs

Konstgalleriet Hälleforsnäs ligger i det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs. Galleriet som funnits sedan hösten 2008 har hunnit etablera sig som en av de mest intressanta och spännande konstscenerna i regionen. Med målsättningen att visa aktuell samtida och kvalitativ konst, och med en bredd över olika uttrycksformer och tekniker. Att genom möten och samtal med de utställande konstnärerna skapa en unik mötesplats för konst och kultur. Galleriet har ett samarbete med skolorna i Flens kommun. Galleriet som är en ca 90 kvadratmeter stor lokal, varsamt renoverad i den gamla bruksmiljön i Hälleforsnäs gamla bruk, delar entré och reception med turistbyrå och Gjuterimuseum.

Öppettider vinterhalvåret:
Fredag 11-17
Lördag söndag 10-14

Konstgalleriet Hälleforsnäs
640 30 Hälleforsnäs
Telefon: 0157-430995

Utställningsansvarig
Karin Ögren
E-post

Flens biblioteks gallerirum

Nattligt fokus på Flen
av Fotoklubben Fokusera Flen

18 oktober – 28 november 2018

”Vi har valt att fotografera under natten för att vi ska kunna visa upp bilder som man inte alltid ser från centralorten. Vi har också haft en tanke bakom genomförandet, vi har experimenterat med ljus, vinklar, slutartider och bildbehandling för att framhäva våra olika sätt att fotografera.
Vi vill kunna visa Flensborna både olika synvinklar från Flen, men också vilka olika fotograferingssätt och fotograferingsstilar som finns bland våra medlemmar.
Vi hoppas att vi, vid andra tillfällen, kan få möjligheten att visa bilder i samma anda. Flen i Fokus, men då med ett annat tema.
Alla alster vi ställer ut är till salu, och vid en eventuell försäljning av tavlorna skänker vi överskottet till Barncancerfonden.”
Hanna Nordin – ordförande Fotoklubben Fokusera Flen

Foto: William Berg

Öppettider: Mån-tors: 8-19, Fre: 8-17, Lör: 10-14

Flens bibliotek
Drottninggatan 3
642 37 Flen

Utställningsansvarig
Maria Pihl
mailto:maria.pihl@edu.flen.se

Sidansvarig: Inger Zetterström Karlsson
Senast uppdaterad: 2018-11-15 08:43:27