Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Våra program

Här hittar du våra program i Flen. Vi har en bredd som ger dig möjlighet att förbereda dig inför framtida arbete eller studier.

en ungdom sitter och läser i en dator med böcker i bakgrunden

Yrkesprogram

Om du är en praktiskt lagd person som lär dig bäst genom att prova på saker i praktiken, så är gymnasiets yrkesprogram något för dig! Hos oss får du utveckla dina färdigheter direkt i ett yrke.

Prins Wilhelm Yrkesgymnasium erbjuder yrkesutbildningar i lärlingsform. Det innebär att mer än halva gymnasieutbildningen på 2 500 poäng sker som arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats. Vi väljer tillsammans med eleven den arbetsplats som passar elevens önskemål och behov bäst. Det är också möjligt att byta arbetsplats under utbildningens gång. Och naturligtvis kan du få göra din APL utanför Flens kommun, exempelvis i Katrineholm, Eskilstuna eller Nyköping.

På alla våra yrkesprogram får eleven behörighet till högskolestudier efter examen.

Läs mer på skolverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Hos oss får eleven också extra lärlingsersättning från CSN.

Läs mer på CSN´s hemsida. Länk till annan webbplats.

Nedan kan du ta del av de yrkesprogram vi erbjuder:

Vill du ha ett arbete där ingen dag är den andra lik? Gillar du att vara i olika sammanhang och göra skillnad för andra människor? Utbildningen tillbringar du på en arbetsplats, t ex på förskola eller skola, där du får goda möjligheter till att utveckla dina färdigheter direkt i arbetslivet. Här förbereds du för en framtid med många spännande och roliga upplevelser och genom möten med människor i alla åldrar blir du den som inspirerar och gör skillnad varje dag. I vår utbildning får du vara aktiv i samhället samtidigt som du bygger upp din yrkesidentitet och egen personliga utveckling. Kommunikation och pedagogiskt ledarskap är viktiga delar i Barn- och fritidsprogrammet.

Vi erbjuder följande inriktningar:

  • Pedagogiskt och socialt arbete

I framtiden har du många valmöjligheter och du kan arbeta som:

  • Barnskötare - hjälpa barn att lära och utvecklas i förskola
  • Elevassistent - stötta elever i skola och göra lärandet tillgängligt för alla
  • Fritidsledare - skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar
  • Idrottsledare - inspirera och motivera unga inom sport och hälsa
  • Stödassistent - arbeta med personer som behöver extra stöd i vardagen

Som framtida pedagog kan du också arbeta med socialt arbete t ex på olika gruppboenden, fritidsgårdar, inom kriminalvården och Migrationsverket.

Vill du studera vidare? Med högskolebehörighet kan du studera vidare till bl a förskollärare, lärare, socionom och polis.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Marie Carlsson

E-post: marie.carlssson@edu.flen.se

På bygg- och anläggningsprogrammet får du lära dig att bygga, sköta och göra ombyggnader av hus och anläggningar. Du får grundläggande kunskaper om hur det går till att bygga, från idé till färdig byggnad. Du får också lära dig om hur man planerar, bygger och sköter om ett samhälle (samhällsbyggande). Du får kunskaper om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du lär dig om branschens olika yrken och arbetsprocesser.

På Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder vi följande inriktning:

  • Husbyggnad

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Göran Jonsson

E-post: goran.jonsson@edu.flen.se

Är du intresserad av att jobba med service? På det här programmet får du möjlighet att fördjupa dig inom bl.a. marknadsföring, försäljning och inköp. Utbildningen sker 2-3 dagar per vecka på en arbetsplats vilket ger goda förutsättningar att få extra-jobb och anställning efter examen. Resterande veckodagar är du på skolan och läser in teori och gymnasiegemensamma ämnen.

I Försäljning och service-programmet erbjuder vi två utgångar:

  • Butiksbiträde: Här kan du arbeta inom handel, t.ex. Dagligvaruhandel, kläder & mode, heminredning, bygghandel.
  • Lager och logistik: Här kan du bl.a. jobba på ett logistikcenter, med distribution och på lager.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Joakim Sjölund

E-post: joakim.sjolund@edu.flen.se

Är du intresserad av teknik och mekanik? Den här utbildningen ger dig mycket goda förutsättningar för anställning efter gymnasieexamen. Du har också möjlighet att få lön under en del av utbildningen. Här kan exempelvis fördjupa dig som maskinoperatör, service- och produktionstekniker, underhållstekniker eller CNC-operatör.

Det här programmet är i lärlingsform, det innebär att du har arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2-3 dagar per vecka - för att verkligen kunna prova på ett yrke. På arbetsplatsen kommer du att lära dig det mesta praktiska inom yrket - och i skolan följer vi sedan upp och erbjuder fördjupade teoretiska kunskaper.

På Prins Wilhelms Yrkesgymnasium erbjuds du följande inriktningar inom industriteknik:

  • Driftsäkerhet och underhåll: Här kan du bli service- eller underhållsmekaniker.
  • Produkt och maskinteknik: Här kan du bli t.ex. CNC-operatör
  • Processteknik: Här kan du bli t.ex. Laboratorietekniker eller processoperatör.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Joakim Sjölund

E-post: joakim.sjolund@edu.flen.se

På det här lärlingsprogrammet utvecklas din förmåga att bruka naturen. Då får större förståelse för naturens mångfald och hur verksamheter påverkar naturen. Du lär dig också ekologi, teknik och ekonomi.

Här arbetar du praktiskt och tränar din förmåga att ta initiativ, utveckla nya och kreativa lösningar, och lär dig om möjligheterna att driva ett eget företag. Programmet lägger stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

På Prins Wilhelms Yrkesgymnasium erbjuds du följande utgångar inom naturbruk:

  • Lantbruk: Här kan bli lantbruksarbetare, ladugårdskarl, utbilda dig vidare till agronom.
  • Djurvård: Här kan du bli djurvårdare.
  • Häst: Här kan du fortsätta arbeta på stall.
  • Hund: Här finns möjlighet att få anställning på hunddagis.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Göran Jonsson

E-post: goran.jonsson@edu.flen.se

Vill du vara med att bygga framtidens hållbara samhälle? På VVS- och fastighetsprogrammet i lärlingsform arbetar du med att utveckla de tekniska system i byggnader som svarar för värme, ventilation, vatten och avlopp. Du får också lära dig fastighetsservice och se till att allt i fastigheten fungerar som det ska.

På programmet får du lära dig att utveckla och vårda byggnader. Du lär dig hur de system som hanterar energitillförsel, vatten/avlopp, värme, kyla och ventilation fungerar, hur du bygger, monterar, hittar fel och lagar dem. Du lär dig också om hur byggnader kan spara energi och vara hållbara ur miljösynpunkt.

På Prins Wilhelms Yrkesgymnasium erbjuds du följande inriktning inom VVS- och fastighetsprogrammet:

  • Fastighetstekniker

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Göran Jonsson

E-post: goran.jonsson@edu.flen.se

Drömmer du om att arbeta med människor och göra skillnad i någon annans liv? Vård- och omsorgsprogrammet ger dig den kunskap och de färdigheter du behöver för att arbeta inom sjukvård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du titeln undersköterska och blir en eftertraktad yrkesperson på arbetsmarknaden.

Under utbildningen får du lära dig om vård, omsorg, hälsa och bemötande. Du utvecklar praktiska och teoretiska kunskaper i allt från medicinsk grundläggande omvårdnad till etik och kommunikation. Programmet ger dig en stabil grund inom undersköterskans alla områden.

APL genomförs inom äldreomsorg, LSS, psykiatri (Karsudden) och sjukvård, vilket ger dig värdefull erfarenhet och bred kompetens. Många av våra elever får sitt första jobb direkt efter sin APL.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Ansvarig lärare: Michelle Berglund

E-post: michelle.berglund@edu.flen.se

glada ungdomar på besök i en glassfabrik

All vår undervisning är kopplad till verkligheten.

Introduktionsprogrammet

De olika programmen är till för dig som ännu inte är behörig för ett yrkes- eller högskoleförberedande program i gymnasieskolan. Du har en individuell studieplan som är anpassad efter dina behov. Här förbereder du dig för ett nationellt program, arbetsmarknaden eller annan utbildning.

Yrkesintroduktion (IMY)

Det här är ett yrkesprogram som innebär att du väljer att gå kvar på IM under dina tre år på skolan men du kommer att blanda skola med praktik. Programmet riktar sig till dig som inte har planerat att fortsätta studera utan vill direkt ut i arbetslivet.

På yrkesintroduktionsprogrammet är du ute på praktik 3-5 dagar i veckan beroende på inriktning och utbildningsplan.

I vissa utbildningar ingår även en del teorikurser inne på skolan inom yrkesämnet. En del elever läser också vissa grundskolekurser samt provar på att starta ett UF-företag (Ung företagsamhet).

Går du det här programmet får du inte en gymnasieexamen, men du får med dig ett samlat betygsdokument med betygen från yrkesämnena samt en arbetslivserfarenhet som du kan ha med i ditt CV då du söker jobb. Du får även kontakter med olika arbetsplatser.

Individuellt alternativ (IMA)

Det här programmet är för dig som inte ännu har nått upp till de betyg som behövs för att komma in på ett gymnasieprogram. Du kan sakna ett, flera eller alla betyg och behöver ett år till för att nå målen och därmed betyg i de ämnen som behövs för att komma in på det program som du önskar gå.

Språkintroduktion (IMS)

Det här är vårt språkintroduktionsprogram och är till för dig som har bott i Sverige kortare tid än fyra år eller som behöver mer tid för att träna på svenska språket. På IMS är svenska språket i fokus och trots att vi läser fler ämnen än svenska så ligger fokuset på språket även i de andra ämnena.

Det är viktigt att lära sig det svenska språket för att senare kunna fortsätta sina studier eller börja arbeta, så det är viktigt att du som elev väljer att prata svenska så mycket som möjligt då du är i skolan, men även hemma.

Ladda ner vår folder i PDF- format

Folder PW 2025 Folder PW 2025

Kontaktuppgifter

  • Prins Wilhelm Yrkesgymnasium

    Telefonnummer: 0157- 43 05 03
    Kontaktcenter: 0157-43 00 00

    Besöksadress: Bagargränd 10, 642 37 Flen
    Leveransadress: Bagargränd 10, 642 37 Flen

Taggar:

Utbildning
prins wilhelm
gymnasium
program
yrkesprogram
introduktionsprogram

Sidan uppdaterad: 2025-02-14

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll