Hoppa till huvudinnehåll

Om förskolan

Förskolan Vallmon är Flens äldsta och minsta förskola med endast 2,5 avdelningar. Vi ligger centralt beläget i den södra delen av flen, nära till både centrum och tåg – buss station men även till den underbara sörmländska naturen.

Vi finns i ett suterränghus med 2 avdelningar på vardera sida av övervåningen med två stora och tre små rum var. I mitten av huset ligger köket. Maten tillagas på centralköket i Bildningcentrum Prins Wilhelm och körs därefter till vår förskola. Det som tillagas på förskolan är potatis/ pasta/ ris och sallad.

På bottenvåningen har vi en avdelning med två stora rum där en mindre grupp barn går måndag – fredag 8.00-15

Vår stora härliga gård ger barnen stora möjligheter till att utforska, leka och träna upp sina färdigheter. Gården erbjuder både klassiska lekmaterial som klätterställning, gungor och sandlåda men även stora ytor med gräs, en härlig dunge att utforska naturen och småkrypen i och stora stenar att klättra på.

Under dagen har vi olika aktiviteter som främjar barnens utveckling, vi vill att barnen ska få möjlighet att själva prova och lösa problem för att bli självständiga och starka individer. Vi ser den sociala samspelet mellan barnen som en väldigt viktig del i deras utveckling och lärande därför är detta en central del i vårat arbete med barnen. Vi arbetar aktivt med att vara en bra kompis och tar då hjälp av arbetsmaterialet vännerna i kungaskogen och de tio kompis böckerna. Eftersom vi är en mångkulturell förskola med många olika modersmål har vi även valt att lägga extra fokus på den språkliga utvecklingen med språk projekt och språk teman. De små barnen använder sig av babblarna, det är ett material som på ett lekfullt sätt utvecklar och tränar språkutvecklingen. De stora barnen fokuserar på sagornas värld, där de läser och konstruerar sagor på olika sätt.

Vi på Vallmon använder oss aktivt av tecken som stöd. Att använda tecken är bra för alla barn för att stimulera språket och att kunna göra sig förstådd oavsett modersmål.

Förskolan Vallmons värdegrund

Trygghet

Når vi genom att vi: Tar hänsyn till varandra, Lär oss turtagande och Visar respekt för den man är.
Hur? Genom återkommande rutiner, Att veta vad som ska ske och Gemensamma regler.

Ansvar

Når vi genom att vi: Lär oss stå för egna ord och handlingar, Lär barnen att ta ansvar för varandra och för material. Hur? Genom att barnen är med på de dagliga sysslorna och Alla hjälper till i den mån de kan.

Empati

Når vi genom att vi: Lyssna på och hjälpa varandra, Bekräfta det positiva, Vara en positiv förebild, Kunna dela med sig, Lära barnen ”göra” förlåt och Dela med sig av både känslor och saker. Hur? Genom att lyssna på den som har samlingen, De stora hjälper de mindre, De vuxna är positiva förebilder.

Jämlikhet

Når vi genom att vi: Respekterar alla människors lika värde, respekterar varandras åsikter och Alla har samma rättigheter och skyldigheter. Hur? Alla är med på aktiviteter efter egen förmåga.


Sidansvarig: Kerstin Johansson
Senast uppdaterad: 2019-08-16 15:07:04

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Kerstin Johansson

Rektor för förskola område A

0157 – 43 02 10