Hoppa till huvudinnehåll
Barn bygger med klossar

Familjedaghem

Familjedaghem är en verksamhet som riktar sig till barn i åldrarna ett till fem år. När sådan verksamhet finns i kommunen bedrivs den i dagbarnvårdarens hem där barnen tillbringar dagen med bland annat lek, utevistelse, aktiviteter, måltider och vila. Verksamheten kompletteras med gemensam tid i en grupplokal någon gång i veckan där alla barn och dagbarnvårdare inom samma område träffas.

Arbetsmetoder och pedagogik

Familjedaghemmen använder vardagssituationer till inlärning bland annat att laga mat, duka och klä av och på sig. Eftersom dagbarnvårdare tar emot barn i olika åldrar från 1-5 år får barnen på ett naturligt sätt att lära sig att hjälpa varandra. Genom de olika omvårdnadssituationer ges också stora möjligheter till jag-utveckling, språkträning, begreppsbildning och motoriska färdigheter. En viktig del av verksamheten är utevistelse i skog och mark samt den fria leken.

Familjedaghemmen strävar efter att skapa en barngrupp där alla känner tillhörighet och trygghet, får lära sig att utveckla vänskap, ansvarskänsla och solidaritet. Varje år skriver dagbarnvårdarna arbetsplaner och Likabehandlingsplaner som de arbetar utefter under året. Dessa hittar du längst ner på sidan.

Dagbarnvårdarna arbetar 40 timmar i veckan vilket innebär att ditt barn en gång i veckan behöver vara hos en annan dagbarnvårdare. Detta gäller också då den ordinarie dagbarnvårdaren har semester eller blir sjuk.

Mat och måltider

Hos dagbarnvårdarna får barnen hemlagad och näringsrik kost tillagad av bra råvaror, grönsaker och frukt. Vilka maträtter som serveras hos de olika dagbarnvårdarna varierar då dagbarnvårdarna själva gör matsedeln för sin barngrupp. Gemensamt är att barnen under dagen serveras frukost, lunch, mellanmål och har fruktstund på förmiddagen.

Sidansvarig: Lena Furén
Senast uppdaterad: 2021-01-22 09:07:26

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Kerstin Johansson

Rektor för förskola område A

0157 – 43 02 10

Carina Lukic

Rektor för förskola område B

0157 - 43 02 11

Marie Magnusson

Rektor för förskola område C

0157 – 43 02 12