Gymnasieskolan är frivillig och avgiftsfri. Den ger grundläggande kunskaper för yrkes- och samhällsliv och för vidare studier. Till gymnasieskolan kan du söka fram till och med det år du fyller 19.
Klicka här för att ansöka till gymnasiet i e-tjänsten Dexter (extern länk)
Så här ansöker du
Du får ett användar-id och ett lösenord av SYV eller mentor på din skola och loggar in på en webbplats på kommunens antagningsenhet där du väljer de skolor och utbildningar du vill gå och rangordnar alla dina val. Går du i grundskolan i annan kommun eller redan är elev i gymnasieskolan och vill söka nytt program kan du kontakta antagningskansliet för att få ett lösenord.
När du är klar med sin ansökan skriver du ut den, skriver under med din namnteckning, och lämnar in blanketten till SYV på din skola. Obs! Webben är öppen under en begränsad tid. Kontrollera om det finns en omvalsperiod i den kommun du söker till! Det står på webbplatsen.
Ansökan på webben
Fyll i ditt personnummer och ditt personliga lösenord för att logga in. Skriv in siffrorna, 10 stycken, i en följd med eller utan bindestreck. Du ska vara folkbokförd i kommunen för att kunna lämna din ansökan här. Dina uppgifter kontrolleras mot kommunens befolkningsregister. Saknar du dator med uppkoppling mot Internet hemma, kan du nå Antagningskansliets hemsida från en dator på din skola eller kommunens bibliotek.
Får alla en plats där de vill?
När det gäller ansökan till gymnasiet söker du på dina slutbetyg i årskurs 9. Det är meritvärdet på slutbetyget som avgör om du kommer in. Det är alltid de elever med högst meritvärde som kommer in. Är det fler sökande än antal platser upprättas en reservlista. Tänk därför på att andrahands- och tredjehandsvalen är lika viktiga!
Viktiga datum inför gymnasievalet 2022/2023
Här ser du vilka datum som är viktiga att ha koll på inför ditt gymnasieval läsåret 22/23
Tidplan för antagning
20 jan-15 feb Webbtjänsten är öppen.
13 april Preliminära antagningsresultat finns på webben
19 april-9 maj Omvalsperiod
29 juni Slutliga antagningen klar
25 juli Sista dag att svara. Viktigt att svara Ja eller Nej.
Vill du kontakta oss är du välkommen att ringa tfn 0150-568 70, 0150-572 22 eller mejla gymnasieantagningen@katrineholm.se
Behörighet
För att bli antagen till ett gymnasieprogram måste du ha lägst godkänt betyg (E) i vissa ämnen. Vilka ämnen det gäller, skiljer sig åt beroende på om du söker till ett yrkesprogram eller till ett högskoleförberedande program.
Behörighet till yrkesprogram
För att vara behörig till ett yrkesprogram måste du ha lägst godkänt betyg (E) i:
- svenska/svenska som andraspråk
- engelska
- matematik
- lägst godkänt betyg (E) i fem valfria ämnen.
Går du ett yrkesprogram har du möjlighet att inom det individuella valet läsa svenska/svenska som andra språk 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola/universitet.
Behörighet till högskoleförberedande program
För att vara behörig till ett högskoleförberedande program måste du ha lägst godkänt betyg (E) i minst tolv ämnen:
- svenska/svenska som andraspråk
- engelska
- matematik
- lägst godkänt betyg (E) i ytterligare nio ämnen.
För Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet måste fyra av de nio godkända ämnena vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion.
För Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet ska tre av nio godkända ämnen vara biologi, fysik och kemi.
För Estetiska programmet krävs godkänt i nio valfria ämnen, plus godkänt i svenska, engelska och matematik.