Hoppa till huvudinnehåll

Att söka till gymnasiet

Gymnasieskolan är frivillig och avgiftsfri. Den ger grundläggande kunskaper för yrkes- och samhällsliv och för vidare studier. Till gymnasieskolan kan du söka fram till och med det år du fyller 19.

Så här ansöker du

Du får ett användar-id och ett lösenord av SYV eller mentor på  din skola och loggar in på en webbplats på kommunens antagningsenhet där du väljer de skolor och utbildningar du vill gå och rangordnar alla dina val. Går du i grundskolan i annan kommun eller redan är elev i gymnasieskolan och vill söka nytt program kan du kontakta antagningskansliet för att få ett lösenord.

När du är klar med sin ansökan skriver du ut den, skriver under med din namnteckning, och lämnar in blanketten till SYV på din skola. Obs! Webben är öppen under en begränsad tid. Kontrollera om det finns en omvalsperiod i den kommun du söker till! Det står på webbplatsen.

Ansökan på webben

Fyll i ditt personnummer och ditt personliga lösenord för att logga in. Skriv in siffrorna, 10 stycken, i en följd med eller utan bindestreck. Du ska vara folkbokförd i kommunen för att kunna lämna din ansökan här. Dina uppgifter kontrolleras mot kommunens befolkningsregister. Saknar du dator med uppkoppling mot Internet hemma, kan du nå Antagningskansliets hemsida från en dator på din skola eller kommunens bibliotek.

Får alla en plats där de vill?

När det gäller ansökan till gymnasiet söker du på dina slutbetyg i årskurs 9. Det är meritvärdet på slutbetyget som avgör om du kommer in. Det är alltid de elever med högst meritvärde som kommer in. Är det fler sökande än antal platser upprättas en reservlista. Tänk därför på att andrahands- och tredjehandsvalen är lika viktiga!

Blanketter

Sidansvarig: Pernilla Åhlin
Senast uppdaterad: 2019-01-21 11:32:51

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Pernilla Åhlin

Gymnasiesekreterare

0157 – 43 02 09