Hoppa till huvudinnehåll

Behörighet & grundskolebetyg

Du måste vara behörig för att kunna läsa på gymnasieskolan. Det vill säga att du måste uppfylla vissa krav. Dina betyg från grundskolan avgör vilken utbildning du kommer in på.

Gymnasieprogrammen är uppdelade i två grupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. Kraven för att bli behörig och kunna tas in på de olika gymnasieprogrammen är olika.

Behörighet

Högskoleförberedande program

För att vara behörig till högskoleförberedande program behöver du godkända betyg i 12 ämnen: Svenska/Svenska som andraspråk, Matematik, Engelska plus 9 andra ämnen (olika ämnen för olika program).

För Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg i historia, religion, samhällskunskap och geografi. För Naturvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg i kemi, fysik och biologi. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program.

Yrkesprogram

För att vara behörig till yrkesprogram behöver du
godkända betyg i 8 ämnen: Svenska/Svenska som andraspråk, Matematik, Engelska plus 5 valfria ämnen

Så räknas betygen

Antagningen avgörs av din behörighet samt ditt sammanlagda meritvärde, det vill säga betygspoängen från grundskolan. Meritvärdet är summan av värdet för de 16 eller 17 bästa ämnesbetygen. Ju högre betyg du har, desto större chans har du att komma in på ditt förstahandsval.

Om du inte har behörighet till gymnasiet

Om du ännu inte har gymnasiebehörighet har du möjlighet att läsa in dina grundskolebetyg på ett introduktionsprogram. Utbildningen är på heltid och du följer en individuell studieplan. Målet är att du ska bli behörig till att kunna söka till ett nationellt program på gymnasiet.

Sidansvarig: Pernilla Åhlin
Senast uppdaterad: 2015-06-10 14:08:59

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Pernilla Åhlin

Systemförvaltare

0157 – 43 02 09