Hoppa till huvudinnehåll
Studerande ungdomar vid ett bord med böcker och datorer

Andra studieformer

Det finns olika studieformer tillgängliga för dig som vill studera.

Folkhögskola

När du fyllt 18 år kan du välja att läsa på folkhögskola. Varje folkhögskola bestämmer själv över sitt kursutbud och sin profil. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper. Ofta studerar man ämnesövergripande i projektform med både praktiska och teoretiska inslag.

Många folkhögskolor har ett internat där deltagarna kan bo vilket ger en social gemenskap som gör folkhögskoletiden till en unik upplevelse. I samtal och diskussioner på fritiden fördjupas de kunskaper som undervisningen ger.

I utbudet finns t ex:

  • Allmän kurs
  • Svenska för invandrare
  • Yrkesutbildningar

Yrkeshögskola

Är en kvalificerad yrkesutbildning efter gymnasiet. Yrkeshögskolans uppgift är att möta arbetslivets krav, därför drivs de alltid i nära samarbete med arbetsgivare. Arbetsgivarna är aktiva både när det gäller planering och genomförande, och kan till exempel föreläsa, delta i projekt och erbjuda praktikplatser.

Att utbildningarna matchas mot arbetslivets behov innebär också att en utbildnings innehåll och inriktning kan förändras. Och att nya utbildningar kan starta och andra försvinna allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som student innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.

För att vara behörig att söka behöver du gymnasiekompetens. Varje utbildning har egna förkunskapskrav. Många skolor använder intervju för att få ”rätt person till rätt plats”.

Högskola/Universitet

Är den högsta utbildningsformen i Sverige. För att få studera på högskola/universitet behöver du först grundläggande behörighet. Kanske kräver utbildningen som du är intresserad av särskild behörighet? Då passar det sig ypperligt att studera vid vuxenutbildningen!

För dig som gått ut gymnasiet eller fått dina utländska betyg bedömda efter 2010 krävs det att du förutom har grundläggande behörighet, har svenska eller svenska som andra språk 3 och engelska 6.

Du med äldre avgångsbetyg eller slutbetyg har oftast grundläggande behörighet. Om du är osäker, ta kontakt med studie- och yrkesvägledare.

Du ansöker genom Antagning.se. Titta på sidan Viktiga datum & tider för information om ansökningstider.

 

 

 

Vuxenutbildningen erbjuder högskolestudenter bosatta i Flens kommun:

  • Tentamens möjligheter
  • Vägledning

 

Sidansvarig: Magdalena Palmcrantz
Senast uppdaterad: 2020-11-09 11:08:58

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Annelie Lundgren

Studie- och yrkesvägledare

0157 - 43 09 12