Hoppa till huvudinnehåll
Mynt och ören i en hög

Studieekonomi CSN

Det här är en kort och förenklad presentation av olika studiestöd. Ta kontakt med CSN, Centrala Studiestödsnämnden, för mer information.

CSN är en nationell myndighet som administrerar och beslutar om studiemedel. Studiemedel gör det möjligt för vuxna att studera. Det finns studiemedel för alla studieformer. Studiemedlet består av både bidrag och lån. Du väljer själv om du vill ha båda delarna.

Alla har rätt att ansöka om bidrag och lån. Du ansöker digitalt genom CSN:s webbplats och det är du själv som ska söka och sköta kontakten med CSN. Du behöver ha en personlig kod eller bankId för att logga in.

Om du studerar inom vuxenutbildningen och tänker byta, avbryta en kurs eller ändra studietakt, ska du alltid meddela CSN. Du kan meddela en ändring via Mina Sidor på CSN:s webbplats. Om du inte meddelar CSN, kan du komma att få efterkrav, betala tillbaka pengar.

Du kan söka studiemedel från och med hösten det år du fyller 20 år. Den övre åldersgränsen är 56 år. Det finns möjligheter att söka extra tillägg.

Studiestartstöd

Med studiestartsstöd kan du som är arbetslös komma igång med dina studier och på så sätt närma dig ett jobb. Stödet är till för dig som har en kort tidigare utbildning och som behöver utbilda dig på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete eller komma vidare i utbildning.

Flens kommun får varje år ett visst antal studieplatser inom stödet. Du ska vara mellan 25 och 56 år och saknar fullständigt gymnasiebetyg, inte haft CSN de tre sista åren och varit aktiv hos Arbetsförmedlingen i 6 månader för att kunna söka. Studie- och yrkesvägledaren på vuxenutbildningen hjälper dig att söka bidraget.

Du kan söka stödet under hela året, antagningen sker tills beviljade antal platser är fyllda.

Läs mer om studiestartstödet på CSN:s hemsida.

Oavsett vilket studiestöd du har är studiepoängen viktig för dig. Varje kurs är värd ett antal poäng, se kursbeskrivningar. Du måste läsa minst 20 poäng/vecka för att det ska vara heltid. Du summerar poängen för de kurser du söker. Under höstens studieperiod som brukar vara 20 veckor måste du läsa 400 poäng om det ska räknas som heltid. För att kunna bli beviljad studiestöd måste du studera på halvtid.

Heltidsstudier
100 %
20 – > poäng

Deltidsstudier
75 %
15 – 19 poäng

Halvtidsstudier
50 %
10 – 14 poäng

Vi som hjälper dig med CSN

Studie- och yrkesvägledare

Annelie Lundgren

0157-43 09 12

annelie.lundgren@vux.flen.se

  • Hjälper dig att söka CSN
  • Felsökning

Administratör

Camilla Kungsmark

0157 – 43 09 13

camilla.kungsmark@vux.flen.se

  • Felsökning
  • Rättar till fel
  • Skickar rapporter till CSN