På denna sida hittar du information och regelverk om hur du eldar på ett säkert och effektivt sätt i såväl trädgård som i kamin eller vedpanna.
Under vecka 17 och vecka 40 får du elda kvistar, löv och annat trädgårdsavfall. Detta gäller även utanför planlagt område. Elda inte om det är nyavverkat då det avger stora mängder rök. Du som eldar är ansvarig för att det inte uppstår problem för grannar och miljö. Det är förbjudet att elda avfall såsom sopor, plast, impregnerat virke och liknande.
Övrig tid lämnas trädgårdsavfall till Frutorps återvinningscentral, alternativt kan det komposteras hemma utan särskild anmälan.
Du behöver ansöka om polistillstånd i det fall det är en allmän sammankomst, samt anmäla elden till bygg och miljö via e-tjänst.
Vår- och sommarsolen kan göra markerna torra och ibland görs bedömningen att markerna är så torra att eldningsförbud råder. Om du ska elda utomhus är det ditt ansvar att ta reda på om det råder eldningsförbud eller inte. För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du ringa räddningstjänsten för att kolla om det är risk för brandfara.
Eldning får aldrig ske så att brandrisk uppstår. Ha därför alltid vatten till hands och tänd aldrig en eld om det blåser för mycket. Det är även bra att ha krattor och liknande tillhands. En eld ska vara ordentligt släckt innan du lämnar den. Eldning får endast ske när det är ljust ute och det är alltid du som eldar som ansvarar för eldningen. I första hand ska kvistar, löv, halm och annat organiskt material komposteras. De organiska material som inte går att kompostera kan eldas med försiktighet under vecka 17 samt 40. Eldning sker under dessa veckor om det kan ske utan besvär för grannar eller bebyggelse.
Tänk på grannarna och elda på rätt sätt. Småskalig förbränning av ved och pellets är en relativt stor källa till utsläpp av miljö- och hälsoskadliga luftföroreningar i Sverige. Föroreningar som släpps ut vid eldning kan leda till problem i andningsvägarna eller hjärt- och kärlsystemet och är cancerframkallande. Barn och äldre samt astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär är särskilt känsliga.
Eldar man på rätt sätt med lagom torr, finkluven ved och med god syretillförsel är problemen oftast små. Med ackumulatortank kopplad till pannan behöver man inte elda lika ofta och störningarna blir mindre. Det är viktigt att vedeldning sker på bästa möjliga sätt. Om eldningen inte sker på ett godtagbart sätt kan rätten till att elda komma att begränsas.
Om du blir störd av din grannes eldning ska du alltid börja med att prata med grannen om saken. Om ni inte kan komma fram till en lösning och problemen fortfarande kvarstår kan du vända dig till kommunens bygg- och miljöavdelning.
Tänk på att:
Om röken är: