På denna sida hittar du information om brandskyddskontroll, sotning och risker som kan uppstå om sotning inte sker enligt gällande intervall.
En stor del av alla bränder i bostäder är orsakade av brister i eldstäder och skorstenar. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand.
Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder i bostäder. Kommunen är enligt lagen om skydd mot olyckor skyldig att se till att rengöring (sotning) och brandskyddskontroll utförs i förbränningsanläggningar och vissa andra anläggningar.
En välsotad skorsten och att elda effektivt kan förhindra soteld. Vid eldning bildas beläggningar i eldningsanordningen (pannan) och den tillhörande rökkanalen (skorstenen). Det är viktigt att inte låta dessa beläggningar bli för tjocka. Beläggningarna kan nämligen antändas av heta brandgaser och leda till att det uppstår brand i rökkanalen, så kallad soteld. För att undvika detta är det viktigt att rengöring (sotning) sker regelbundet.
Sotningsverksamheten består av två delar. Den ena är rengöring (sotning) och den andra är en brandskyddskontroll då man gör en bedömning av förbränningsanordningens säkerhet från brandskyddssynpunkt.
Kommunen ansvarar för att dessa båda delar genomförs regelbundet men den enskilde fastighetsägaren har möjlighet att själv få utföra rengöring (sotning) eller låta någon annan utföra rengöringen (sotningen) efter beviljad dispens inom den egna fastigheten
Den nya lagen ger fastighetsägare rätt att själv sköta sotningen eller att överlåta det på någon annan än kommunens entreprenör. Kravet är att sotningen genomförs på ett ur brandskyddssynpunkt betryggande sätt.
Egen sotning eller överlåtelse får endast ske först efter ansökan till kommunen. Kommunen gör en prövning av varje enskilt fall. Tillståndet omfattar endast sotningsmomentet. Brandskyddskontroll genomförs av kommunens entreprenör.
Den som själv vill sköta sotningen ska ha genomgått Svenska Brandskyddsföreningens endagsutbildning eller likvärdig utbildning innan tillstånd lämnas. Sökanden ska efter utbildningen även medverka vid en ordinarie sotning tillsammans med kommunens utsedda skorstensfejare.
Ett tillstånd till egen sotning innebär att:
Här nedan kan du se hur ofta du behöver sota eller rengöra din skorsten eller eldningsanläggning.
Pannan, oavsett bränsleslag, ingår i en värmecentral vars skorsten inte till någon del gränsar till andra utrymmen än sådana som ingår i värmecentralen och denna står under kontinuerlig övervakning av kvalificerad driftsledare 1 ggr/4 år.
Imkanalen betjänar ett kök där matlagning sker i större omfattning än för enskilt hushålls behov 3 ggr/år. Imkanalen betjänar ett kök för endast uppvärmning av mat, eller motsvarande verksamhet, i större omfattning än för enskilt hushållsbehov 1 ggr/år.
Brandskyddskontroll får endast utföras av kommunens behöriga skorstensfejartekniker. Syftet med brandskyddskontrollen är att i ett tidigt skede upptäcka fel och brister som kan orsaka brand. Om man hittar brister eller felaktigheter som innebär risk för annan olyckshändelse än brand ska den som utför kontrollen även påtala detta.
Anläggningen ska kontrolleras mot bakgrund av hur följande faktorer påverkar brandskyddet:
Brandskyddskontrollen omfattar hela värmeanläggningen, tak och skyddsanordningar. Den som utför kontrollen måste därför ha tillträde till alla de delar av huset där skorstenen passerar.
Brandskyddskontrollen ska ske med intervall av 3 eller 6 år beroende på vilken typ av anläggning det gäller.
Vad skapar skillnaden mellan 3 och 6 år på lokaleldstad
Enligt de allmänna råden om brandskyddskontroll är eldning i mindre omfattning definierat såsom eldning i korta eldningscykler någon gång (1) per vecka. Översatt i mängden förbrukat bränsle kan detta innebära en maximal ungefärlig årlig förbrukning på ca 1 kubikmeter ved.
Uslaget på hela eldningssäsongen så är en god tumregel:
Värmepannor:
Pelletseldning värmepannor
Köksspisar:
Lokaleldstäder:
Pelletskaminer
Sotare
E-post: sotaren@flen.se
Telefonnummer: 0157-43 02 61 Telefontid vardagar 8.00-11.00