Besöksmål & sevärdheter

I Flens kommun finns många vackra orter och platser att upptäcka. Gemensamt för de olika orterna är att de alla är unika i sitt slag och kan erbjuda både tjänster, produkter och historia.

Ung tjej sjunger imikrofon

Vad finns att upptäcka i Flens kommun?

Kommunen kan stoltsera med matförädling och matproduktion av ekologiska och närproducerade råvaror från många gårdar. Vad sägs om prisbelönta ostar, marmelad och sylt? Keramik, vingård och högklassiga gourmetkök? Missa heller inte rabarberfestivalen som firas varje sommar, eller aptitrundorna där både kan provsmaka och besöka lokala företag samtidigt.

Flen är den största centralorten i kommunen. Hit anländer du med enkelhet med kollektiva trafikmedel, endast en timme från Stockholms city. Du missar väl inte "Meningsfulla Flens biblioTEK"? Stig in i framtiden i ett rum fyllt av den modernaste tekniken för det digitala biblioteket: Gamingdatorer, VR-headsets, Xbox Series S, 3D-skrivare och 360-kameror. Besök sommartorget, ta del av lokala företags härliga matlagning eller kika in på Kontaktcenter i stadshuset för tips om vad man kan hitta på.

Malmköping är den pittoreska handelsorten med en mycket intressant historia. Handla i någon av de charmiga butikerna, åk spårvagn vid museispårvägen eller besök sagostigen med de små. Här anordnas årligen en stor knallemarknad och torgkvällar, gammaldags marknad och mycket mer.

Sparreholm har ett fantastiskt sjönära läge. Njut av en underbar natur genom att slå läger vid strandkanten eller paddla i Sörmlands största sjö med underbara öar – Båven. Sparreholms slott med bilmuseum och museet Gråfors samlingar tar dig med på en resa i bakåt tiden. I Sparreholm finns även utmärkta möjligheter till shopping.

Hälleforsnäs är bruksorten med kommunens turistbyrå, ett resemål för sig. Du hittar den på Gjutmästarbacken 1, Hälleforsnäs. Här finns även restauranger, bruksprodukter, prisbelönta ostar, och vilda smaker förädlade från skogen. Du kan hyra en cykel, handla produkter från lokala hantverkare och författare eller paddla kanot för en dag. I närheten ligger Sörmlandsleden med en 3 km lång handikapanpassad slinga runt vackra Brukssjön. Blir ni trötta finns en ställplats för husbilar på bruksområdet. Varje sommar anordnas musikaler och föreställningar i det unika gamla Kolhuset.

Nyfiken på kommande evenemang?

Evenemangssidan finns på kommunens Visit Flen-sida, där arrangörer själva kan lägga in information om kommande aktiviteter. Vill du veta dagens eller helgens aktiviteter, besök visitflen.se genom att följa rubrikslänken:

Glimten

Samhällsinformation, inspirerande porträtt av lokala hjältar och spännande kulturhändelser - allt detta och mer kan du läsa om i kommuntidningen Glimten. Tidningen kommer ut med sex nummer per år och delas kostnadsfritt ut till alla hushåll i kommunen.

18 juli 2024