Vigsel

På denna sida kan du hitta mer information om borgerlig vigsel och hur du ansöker om så kallad hindersprövning, något som krävs för att giftermålet ska kunna genomföras.

Två kvinnor iklädda festkläder, den ena håller i en brudbukett

Vill du gifta dig borgerligt?

Om du vill gifta dig borgerligt kontaktar du vigselsamordnaren i Flens kommun för att komma överens om tid och plats för ceremonin.

Du behöver även kontakta Skatte- och folkbokföringsupplysningen för att ansöka om hindersprövning. En ansökan ska fyllas i och skickas tillbaka till Skatteverkets kontor. Svensk hindersprövning måste även göras för utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige

När du mottagit din hindersprövning och intyg ska du skicka det till:

Flens kommun
Vigselsamordningen
642 81 Flen

Hindersprövning och intyg används sedan som underlag för protokoll och vigselbevis. Observera att intygen bara gäller under 4 månader.

Behöver vi ha några vittnen under vigseln?

Vid vigseln ska två vittnen som är över 18 år vara närvarande. Dessa kan vara släkt eller vänner till paret. Under stadshusets ordinarie öppettider kan personal i stadshuset medverka som vittnen om man så önskar.

Kostar det något att viga sig borgerligt?

En borgerlig vigsel är kostnadsfri och förrättas på järnvägshotellet i Flen, eller annan plats enligt överenskommelse.

Vigselförrättare i Flens kommun

Borgerlig vigsel förrättas av borgerliga vigselförrättare som förordnats av Länsstyrelsen.

Vigselceremoni på järnvägshotellet

Brudparet kan välja mellan två olika vigselakter – en längre och en kortare version. Vigseln sker i järnvägshotellets bibliotek, i den så kallade ”Kungasalen”, i Turistbyrån på bottenplan. Vigsel förrättas under kontorstid samt kväll och helg enligt överenskommelse.

Vigselceremoni på annan plats

Kommunen kan även stå till tjänst med vigsel på annan plats än på Järnvägshotellet. Detta sker då enligt överenskommelse med vigselsamordnaren.

Kontaktuppgifter

9 november 2024