Strandskydd gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag oavsett storlek. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten såväl på land som i vattenområdet och omfattar även undervattensmiljön. Runt Båven gäller ett utökat skydd på 300 meter efter beslut från Länsstyrelsen.
Där strandskydd råder är det enligt 7 kap. 15 § miljöbalk (1998:808) förbjudet att :
Kommunen kan i vissa fall bevilja dispens mot förbuden. För att kunna få dispens från strandskyddet krävs så kallade ”särskilda skäl”. Exempel på särskilda skäl kan vara att marken redan är ianspråktagen, att en byggnad ersätter en annan byggnad (med samma användningsområde) som rivits eller brunnit ner, eller att åtgärden tillgodoser friluftslivets behov. Strandskyddet är ett allmänt intresse som väger tungt. Lagstiftaren har därför utgått från att frågan om dispenser alltid skall bedömas restriktivt. Inom områden som är särskilt skyddsvärda ska särskilt stor restriktivitet gälla. Angående bryggor krävs generellt strandskyddsdispens. Om särskilda skäl finns kan dispens medges, företrädesvis för mindre flytbryggor. Dessa bör inte utföras större än 1,5 x 6 meter.
Inom etablerade tomtplatser, där allemansrätten är utsläckt, krävs normalt inte strandskyddsdispens för mindre bryggor (upp till 1,5 x 6 meter) under förutsättning att de inte placeras intill tomtgränsen. Byggnader, anläggningar, anordningar och åtgärder som behövs för näringsverksamhet inom jord- eller skogsbruk, yrkesfiske eller rennäring och som inte är avsedda för bostadsändamål är undantagna från bestämmelserna. Detta gäller dock bara om respektive anläggning för sin funktion måste finnas inom strandskyddszonen, så regeln kan och får inte missbrukas. Dispens krävs INTE för byggnader, anläggningar eller anordningar inom strandskyddszonen som utgör komplement till huvudbyggnad, som uppförs inom 15 meter från huvudbyggnaden men inte närmare strandlinjen än 25 meter, belägen inom tomtplats som angivits i tidigare dispensbeslut.
Med vattendrag menas bäck och dike som under hela eller del av året är vattenförande. Intill små vattendrag kan det generella skyddets omfattning diskuteras i enskilda fall och vid specifika platser.
Vill DU få till stånd en ändring i ditt fall så kan du därför begära att strandskyddet upphävs på ett begränsat område. I en sådan begäran ställd till länsstyrelsen får du beskriva och avgränsa vilket upphävande du vill få till stånd samt ange argumenten varför. Du behöver då bland annat beskriva varför du anser att det är ”uppenbart att området saknar betydelse för att tillgodose strandskyddets båda syften”.
Länsstyrelsen får i det enskilda fallet besluta att upphäva strandskyddet i ett område, bland annat om det är uppenbart att området saknar betydelse för att tillgodose strandskyddets båda syften.
Telefonnummer 0157-43 00 00
Du kan alltid mejla in dina frågor till
E-post: samhallsbyggnad@flen.se