Hoppa till huvudinnehåll

Bekämpningsmedel

Det finns olika sätt att bekämpa ogräs, skadedjur eller skadeinsekter. Oavsett vad du ska bekämpa är det ur miljö- och hälsosynpunkt viktigt att välja en metod som är den mest miljövänliga.

Bekämpningsmedel som av misstag kommer ut i omgivningen kan ge skador både på mark, växter och djur, i grundvatten och även skada människors hälsa. Därför finns det regler om hur bekämpningsmedel får användas.

På Kemikalieinspektionens webbplats finns ett register där det går att söka efter vilka bekämpningsmedel som är godkända. Bekämpningsmedelsförpackningen ska vara försedd med ett registreringsnummer och det ska också framgå vilken klass medlet tillhör.

För privatpersoner

Problem såsom ohyra, ogräs kan du som privatperson bekämpa utan kemikalier. Det allra bästa är de förebyggande åtgärderna – ta bort det som skadedjuren lockas till. Här är ett par tips för att få bukt på de vanligaste problemen:

Mot myror kan hett vatten användas, töm där myrorna håller till.
Mot bananflugor (ättiksflugor): prova att blanda till 2 delar vinäger, 1 del sirap och 1 droppe diskmedel (utan ammoniak) i en liten flaska eller liknande. Blandningen lockar till sig fruktflugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där.
Mot insekter och flugor kan klisterfällor användas.
Mot råttor och möss är slagfällan ett alternativ. Ultraljud kan vara ett komplement men har endast en kort avskräckande effekt, max 2 timmar.
Mot ogräs kan hett vatten eller ättiksprit vara en effektiv metod.

Sidansvarig: Björn Rabenius
Senast uppdaterad: 2018-08-22 07:34:33