Frida Braxell på Klämman

Ovanför pianot i vardagsrummet hängde en tavla, målad av pappas morfar. Motivet var en gammal stenbro som ledde över ett forsande vattendrag i skogen. Ett vackert motiv som hade element av både ljus och mörker, både dyster och livfull. Frida, 9 år, tittade ofta upp mot bilden medan hon spelade. Helst skulle musiken ha samma blandning av ljus och mörker som bilden. Kanske kände hon igen sig i tavlan, kanske kände hon på sig att den på många sätt var lika kluven mellan ljus och mörker som hennes eget liv skulle bli.

I det gula radhuset i Tuve, Göteborg, bodde Frida med mamma, pappa, sin två år yngre bror och nio år yngre syster. Det var en helt vanlig familj i hennes ögon, men säkerligen inte i andras. Båda syskonen hade funktionshinder som krävde mycket hjälp, de hade svårt att röra sig och pratade bara med hjälp av teckenspråk. Hemmet var fullt av kreativitet, pappa snickrade, mamma målade och skulpterade och detsamma gjorde syskonen. Ur högtalaren i köket strömmade musik av Lisa Ekdahl, Abba, Ted Gärdestad, Kristina från Duvemåla, Evert Taube, körer och klassisk musik. Frida älskade allt hon hörde och lyssnade noggrant på historierna i texterna.

Frida spelade piano och sjöng. Hon hade alltid nya idéer till låtar i huvudet och skrev när hon fick inspiration eller bara behövde sysselsättning. Ibland skrev hon vid pianot och ibland genom att sjunga melodier tyst för sig själv. Under långa bilresor blev det alltid till minst en ny textrad.

När Frida var tretton år blev hennes mamma sjuk i cancer. Behandlignen tog ett år och under den tiden var Frida extra aktiv i hemmet och hjälpte sin pappa med syskonen.

Sommaren 2008 blev hon ombedd att spela på morfars 75-årskalas. Frida tackade glatt ja men det fanns ett problem. Festlokalen hade inget piano. Det fanns bara en sak att göra, lära sig att spela gitarr. De närmaste fyra veckorna satt hon varje dag med mammas nylonsträngade gitarr och övade. Tillslut hade hon lärt sig tre sånger och de spelade hon på kalas

Läs mer

Information

Tid
2019-07-18 18:00 - 23:00

Sluttid
2019-07-18

Pris
150 kr

E-post
fridalskulturforening@gmail.com

Telefon
46-073-5997692

Adress
fridals gård

Arrangör
Fridals Kulturförening

Kontaktperson
Anne Öster

Besöksadress
Fridals gård, 3 km från Mellösa

Plats
Hitta på Google Maps

Arkiv