Hoppa till huvudinnehåll
Gå kurs och lär dig luffarslöjd, trådtjack och trådslöjd som är alla namn på konsten att med några tänger och ståltrådar i olika tjocklek forma föremål.

Luffarslöjd

Luffarslöjd, trådtjack och trådslöjd är alla namn på konsten att med några tänger och ståltrådar i olika tjocklek forma föremål. På kursen får du lära dig att tillverka enkla krokar, traditionella vispar, kanske knepigt pussel eller mer komplexa former som ljusstakar, skålar och fat. Kursen kräver inga förkunskaper.

För länge sedan knackade luffare på i gårdar för att sälja eller byta till sig mat och dryck mot de vispar, brödnaggar, krokar mm som de tillverkat. De var inte alltid välkomna och skar därför in tecken på grindstolpar som meddelade efterkommande om folket på gården var vänliga eller hotade med polis. Många känner igen vispen av rostfritt stål från kökslådan men få känner till dess tillkomst eller att många enkla köksredskap av ståltråd tillverkades och såldes av luffare, därav namnet luffarslöjd. På kursen får du lära dig grunderna i luffarslöjd för att kunna tillverka små enkla föremål och större mer komplicerade.

Att ta med
Material och redskap finns på plats men du får gärna ta med dig egna tänger. Ta också med anteckningsblock, penna och ändamålsenliga arbetskläder.

Kursledare
Kursledare är Richard Horner som har över 20 års erfarenhet av arbete med trådslöjd. Richard har tillverkat allt från små dekorativa föremål som till exempel smycken till stora skålar och ljuskronor. Han har även erfarenhet som lärare och hållit många kurser i luffarslöjd.

Anmälan
Sista dag för anmälan och biljettköp är 19 september 2022.

Läs mer

Information

Tid
2022-10-08 09:30 - 16:30

Sluttid
2022-10-08

Pris
Ordinarie: 900 SEK Medlem i Hemslöjdsföreningen i Sörmland: 700 SEK Ungdom 16-25 år: 400 SEK

E-post
info.museet@regionsormland.se

Telefon
46-72-1450235

Arrangör
Sörmlands museum

Kontaktperson
Niklas Eriksson

Besöksadress
Thuleparken, Flen

Plats
Hitta på Google Maps

Arkiv