Hoppa till huvudinnehåll

Bredband

År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Flen är en till ytan stor kommun där landsbygden har ett stort behov av bra och stabila digitala kommunikationer.

I Flens kommun är det flera aktörer som erbjuder bredband. För att möjliggöra kommunens mål och bygga ut fiber till landsbygden har ett samarbetsavtal tecknats mellan IP-Only och Flens kommun.

Fiberutbyggnaden som Flens kommun och IP-only nu gör på landsbygden har blivit möjlig tack vare de byalag och bygderåd som haft ett enormt engagemang och gjort ett stort arbete med att informera om vikten av att fiber byggs ut på landsbygden.

Nu är vi i en fas där beställningar måste komma in till IP-Only för att möjliggöra utbyggnaden av fiber. Beställ här https://www.ip-only.se/privat/lokala-sidor/sodermanland

Har du frågor om bredband i Flens kommun eller frågor inför en fiberbeställning samt tekniska frågor, se kontaktuppgifter i högerspalten. Se nedan för de senaste uppdateringarna.

2022

I mars månad inleds årets stora projekt där fiberkabel läggs i marken från Hälleforsnäs till Malmköping. Längs sträckan, som totalt omfattar tre mil, tar man omvägar för att plocka upp så många hushåll som möjligt.

Arbetet görs för att skapa redundans i fibernätet. Vid ett avbrott kan trafiken ledas om och på så vis upprätthållas.

Tekniken som används kallas microtrenching. Med hjälp av en diamantklinga gräver man ett smalt spår, lägger ner allt som ska med, samtidigt som man gräver igen efter sig. Det blir alltså minimal påverkan på marken och inga stora djupa diken. Arbetet avverkar ungefär en kilometer per vecka.

Arbetet Hälleforsnäs-Malmköping kommer att innebära att ytterligare ett par hundra hus får igång sin fiberanslutning under året, beräknad uppkoppling under hösten. Detta gör att kommunens täckningsgrad snart når 95 procent, en väldigt hög siffra nationellt sett.

 

Ansvariga för bredbandsfrågor

Tf Digitaliseringschef
Niklas Witt 0157-43 00 98
niklas.witt@flen.se

Projektledare IT
roland.martin@flen.se

Nätverkstekniker
ludwig.karlsson@flen.se

Sidansvarig: Niklas Witt
Senast uppdaterad: 2022-04-08 15:58:35

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Niklas Witt

Kommunjurist, IT- och servicechef

0157 - 43 00 98