Man kan nästan tala om en ny folkrörelse när hela Sverige bygger fiber.
Teknikskifte
Sverige står inför ett teknikskifte där det pratas om trådlöst och fiber. Flen är en kommun med stor andel landsbygd med flera mindre orter. Då är det extra viktigt att man satsar på en teknik som är hållbar och robust.
En teknik som inte är beroende av avstånd eller antalet personer som bor i ett område, därför har Flens kommun ett samarbete med IP-Only för att fibrera hela kommunen.
Varför fiber?
Fiber är den enda teknik som är klassad som framtidssäker. Fiberteknik bygger på ljusets hastighet. Fibern är inte känslig för väder och vind eller avstånd. Man blir garanterad en snabb och säker anslutning och behöver inte längre fundera på antenner, paraboler och trådlösa begränsningar.
En fiberkabel skapar inga elektromagnetiska fält eller kan störa annan utrustning. När din bostad är fiberansluten är den en attraktiv bostad, husspekulanter som idag letar efter en bostad vill ha nyckelfärdiga bostäder där el, vatten, avlopp och fiber är självklarheter.
Telia kommer lägga ner alla telestationerna i Sverige
Under 2016 berördes 29 kommuner av Sveriges totala 290. Under första halvåret 2017 ytterligare 25 och under andra halvåret 2017 31 kommuner. Inom fem till sex år har telestationerna i Sverige avvecklats, redan idag är det svårt att få tag i reservdelar och kablarna klarar inte längre av de krav som finns för att leverera ett robust internet.
Dina abonnemang i fasta kopparnätet stängs det datum som står i ditt uppsägningsbrev som du ska få från din operatör senast tre månader innan stängning. Det betyder att du inte längre kan använda dina tjänster från det datumet.
När läggs min station ner?
Flen var tidigt ute att få nerlagda telestationer i Sverige. Om man bor i ett angränsande område till en berörd kommun kan man bli påverkad av nedläggningen eftersom teleledningarna från ditt hem kan gå till en station i en annan kommun.
Kommuner som berörs 2016
Kommuner som berörs 2017 (första halvåret)
Kommuner som berörs 2017 (andra halvåret)
Fredrik Tufvesson, 5G-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, Björn Berg, informatör på Telia Sonera och Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor i Sverige har svarat på frågor i tidningen Nyteknik. Nedan följer en förenklad förklaring av deras artikel med landsbygdsproblematik i fokus.
4G har idag svårt att ta sig fram i skog och tappar styrka fort med avståndet. 5G har ännu högre frekvens och kommer inte ens ta sig igenom husväggar samt kortare räckvidd. Högre frekvenser ger snabbare hastigheter men tappar avstånd och förmågan att ta sig fram.
– Det är ren fysik, påpekar professorn
– Telia räknar med hastigheter på 100 Mbit/s vid lanseringen 2020 för 5G i storstäder.
– 5G Kommer kräva utomhusantenn eftersom radiovågorna är svaga och inte går igenom en husvägg.
– 5G kräver en förtätning av master för att fungera i högre hastigheter.
I storstäder kan man använda hustak, väggar och byggnader för att bygga ut 5G. Hur ska det lösas på landsbygden? Vem vill ha fler mobilmaster i sitt närområde, och hur ska det bli ekonomiskt att bygga alla dessa master?
– 2025 är en rimlig gissning för 5G på landsbygden, menar Telia.
Det man ska tänka på är att det krävs väldigt många master på landsbygden för att få ett 5G-nät och det blir extremt dyrt för få användare. Det rimligaste är nog att det är 4G som kommer vara lösningen på landsbygden.
– 5g som de här talar om skulle jag kalla ”kejsarens nya kläder”, säger Jens Zander.
– Det kommer inte att finnas något revolutionerande annorlunda i näten före 2020. Det är inget annat än marknadsföringsjippon, säger han.
– Det är en helt ny teknik, som vi inte vet om den fungerar ännu. Det kommer inte fungera att ha mobilen i fickan, då blir dämpningen för stor.
Jens Zander är professor i radioteknik och vetenskaplig chef för Wireless@kth i Kista, har forskat på mobilkommunikation i över 25 år
– Blir man erbjuden fiber, så tveka inte, säger Björn Berg på Telia.
Trådlösa tekniker som 4G och 5G kan aldrig ersätta en fiber, men det är ett bra komplement när man åker hemifrån.
Vilka är vinsterna i att ansluta min fastighet till fiber?
Värdeökningen på en fastighet med fiber installerat är cirka 40 000 kronor. Dessutom är internettjänsterna billigare än andra tekniker så du få en snabbare och bättre anslutning till ett lägre månadspris. Eftersom det är ett öppet nät råder det konkurrens om kunderna där ledorden är bästa pris och kvalité.
Kan man se på TV via fiber?
Ja, med en fiberanslutning så får du möjligheten till HDTV med hög kvalité oberoende av väder och vind. Dagens HDTV kräver minst 25mbit för att ge bra bild och ljud, nästa generations HDTV kräver ännu mer och så fortsätter utvecklingen.
Hur mycket får jag surfa?
Leverantörerna har ingen begränsning, använd internet så mycket du vill när du har fiber!
Vad händer med min telefon, tv, internet som jag har idag efter fiberinstallationen?
Ingenting. Det är du som bestämmer när du är redo att börja använda de nya tjänsterna. Installatörerna tar inte bort de gamla kablarna eller lösningarna.
Vilka löpande kostnader blir det?
Man betalar bara för de tjänster (internet, tv, telefoni) man själv väljer att prenumerera på. Inga dolda månadsavgifter.
Det pratas om att fiber är den viktigaste satsningen som görs för landsbygden, varför då?
Fibern gör att avstånden suddas ut. Det spelar inte längre någon roll om du bor centralt i tätort eller ute på landsbygden. Du får tillgång till samma tjänster, kvalité och möjligheter när du har en fiberanslutning. Möjligheten att driva företag och distansstudier ökar när man får tillgång till fiber. Kommuner och Regioner i Sverige tittar ständigt på nya e-samhällstjänster som underlättar kommunikation, ärenden, skola, sjukvård etc. Dessa tjänster behöver snabbt och säkert bredband för att fungera. En levande landsbygd är idag behov av att det finns fiber så att människor kan bo och verka i landsbygden.
Roland Martin
Projektledare IT
roland.martin@flen.se
Saknar du information?
Kontakta någon av oss.