Hoppa till huvudinnehåll
Blå bakgrund med text Europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan 2022

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

16-22 september varje år

Europeiska mobilitetsveckan arrangeras årligen den 16-22 september, Flens kommun deltar med olika aktiviteter som belyser hållbara resor och transporter.

Årets tema

Europeiska mobilitetsveckan har ett nytt tema varje år.

Tema 2022: Bättre resande

Slogan 2022: Variera dina resor

Gå tillsammans – i en vandrande skolbuss

Under Europeiska mobilitetsveckan vill Flens kommun informera och uppmuntra till att testa på konceptet “vandrande skolbuss”. Vid förra årets mobilitetsvecka genomförde Flens kommun vandrande skolbuss från tre områden i Flens stad.

Tanken är att gå tillsammans till skolan för ökad trygghet, gemenskap och mer rörelse i vardagen. Samarbeta med familjer i grannskapet och hjälps åt att lämna och hämta barn på skolan genom att turas om att gå eller cykla med barnen till och från skolan. Att gå/cykla tillsammans till skolan bidrar till att skapa gemenskap i området, barnen kanske hittar nya kompisar och både barn och vårdnadshavare känner sig tryggare med skolvägen.

Visste du att barn som går eller cyklar till skolan ofta har bland annat: lättare att koncentrera sig, förbättrade studieresultat och en känsla av stolthet över att ha bidragit till en bättre miljö?

Vad är en vandrande skolbuss?

En vandrande skolbuss går ut på att flera familjer turas om med hämtning och lämning av barn på skolan. Beroende på hur många familjer som är med i den vandrande skolbussen så delar man upp ansvaret att följa sina egna och andras barn till och från skolan så som det passar.

Hur gör vi för att komma igång?

Prata ihop er med grannar och bilda en grupp. Anmälan görs via länken nedan.

Anmälan till vandrande skolbuss

Vad kan Flens kommun hjälpa till med?

Flens kommun bidrar med gång- och cykelprodukter att dela ut till deltagare. När ni anmält er grupp via formuläret blir er kontaktperson kontaktad för att få tillgång till startpaket med gång- och cykelprodukter till alla gruppens deltagare.

Bussdag 21 september

Buss + Cykel = Sant

Visste du att du kan ta med cykeln på Sörmlandstrafikens landsortsbussar?

Den 21 september kan du komma förbi Flen eller Malmköping, få chansen att träffa din busschaufför och prata kollektivtrafik med representanter från Sörmlandstrafiken och Flens kommun. Vi visar hur cykel kan hängas på bak på bussen. Här kommer även en vikcykel finnas på plats – fritt fram att testa!

Onsdag 21 september

kl 8:30-11 Flens busstation

kl 13-15 Malmköpings busstation

Mer information om Europeiska mobilitetsveckan

Läs mer om mobilitetsveckan i Sverige – Trafikverket

Läs mer om mobilitetsveckan i Europa – European mobility week

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Amanda Ekström

Utredare Tekniska avdelningen

0157-43 10 35

Emelie Palmberg

Infrastrukturstrateg

0157 - 43 00 35