Hoppa till huvudinnehåll
Grön buss vid busshållplats.

Nya biljettsystemet

Reser du med buss eller tåg i Sörmland? I höst byts biljettsystemet inom Sörmlandstrafiken ut.

Från och med den 1 oktober 2016 minskar antalet zoner i Sörmland rejält. Istället för drygt 250 zoner delas zonerna in efter länets kommuner och blir bara åtta-nio. Hela Flens kommun blir alltså en zon.

För att resa över länsgränsen köper man biljett för antalet zoner man vill åka, istället för en specifik sträcka som idag.

I samband med det byts också betalsystemet i Sörmlandstrafiken ut. Det nya systemet är helt online- och webbaserat. Som resenär blippar du ditt kort mot maskinen ombord och du behöver bara ha ett kort för alla resor inom Sörmland.

Läs mer på Sörmlandstrafikens hemsida.

Så funkar det

Den 1 oktober sjösätts det nya biljettsystemet. Grunden för biljettsystemet är zoner. Och dessa bestämmer hur långt du kan resa på din biljett och vad den ska kosta.

De nya zonerna gör det mer rättvist för alla som reser med kollektivtrafiken eftersom du betalar för avståndet som du ska resa.

Zonerna bestämmer vad resan ska kosta. Idag har Sörmlandstrafiken ett system med många zoner, ungefär 250 stycken. Fördelen med ett sådant system är att det blir relativt rättvist där priset kopplas till avståndet för resan. Nackdelen är att man blir begränsad till en viss sträcka om man inte väljer att köpa Sörmlandskortet som täcker resor för hela länet.

250 zoner blir 8

Varje kommun i Sörmland blir därmed en zon med undantag av Vingåker som slås samman med Katrineholm och Oxelösund som slås samman med Nyköping. I Södertäljes zon kommer åtminstone från början endast bussar från Sörmlandstrafikens att ingå.

Hur funkar biljetten?

En resa i respektive zon kommer kosta lika mycket oavsett var resan går i zonen. En biljett för en zon kommer kunna användas på vilken sträcka som helst inom zonen. För befintliga resenärer innebär de nya zonerna att det blir några kronor dyrare för de som reser korta resor idag, i första hand i våra stadstrafikområden, medan de som reser lite längre kommer få lägre priser.

 

Skolkort

Under hösten 2016 inför Sörmlandstrafiken ett nytt biljettsystem för att förenkla och modernisera resandet i Sörmland. För dig som reser med skolkort (för gymnasiet eller grundskolan) innebär det en del förändringar. Bland annat byts ditt gamla kort ut mot ett nytt, smart kort som du kan använda för alla dina resor.

Nytt kort inför skolstarten

Ditt nya resekort får du i samband med skolstarten och du som är berättigad till skolkortet blir därmed bland de första som får testa vårt nya system. Övriga resenärer kan börja använda sina nya kort den 1 oktober.

  • Skriv din namnteckning på kortets baksida
  • Visa kortet för föraren vid ombordstigning
  • När de nya kortläsarna installeras ombord, ska du istället ”blippa” ditt kort

Giltighet

Ditt skolkort är giltigt i en zon, eller i hela länet. De nya zonerna är indelade efter länets kommuner, förutom i Oxelösund/Nyköping samt Katrineholm/Vingåker som utgör varsin egen zon.

  • Skolkortet är giltigt för tre resor* per dag (måndag – fredag) under terminstid

Smart kort – hur då?

De nya skolkorten är laddade på samma kort som dina övriga resor. Det innebär att du bara behöver ett kort för alla dina resor. Under hösten kommer vi att öppna ”Mina sidor” på webben. Där kan du ladda kortet med nya produkter och även spärra det, ifall du skulle tappa bort det.

  • Registrera ditt kort på ”Mina sidor” för smart hantering och översikt
  • Ladda ditt kort med reskassa för resor under helger eller på jul- och sommarlov
  • Ladda på ett sommarlovskort
  • Ladda resor i SL:s automater om du besöker Stockholm
  • Du som reser mycket på fritiden kan även ladda på en 30 dagars lågtrafikbiljett*

Eftersom dina skolresor är laddade på samma kort som dina övriga resor kan du fortsätta att använda kortet även när du har slutat skolan. Du väljer själv vilka produkter du laddar det med.

Borttappat kort

Om du tappar bort ditt skolkort ska du vända dig till din kontaktperson för skolkort. En avgift kan tas ut av din kommun eller skola för att utfärda ett nytt skolkort. Har du laddat reskassa eller andra produkter på kortet ska du även vända dig till Sörmlandstrafiken.

* Med resa menas en påstigning följt av en övergångstid för byten. Normalt 60 minuter för skolkort 1 zon och 120 minuter för skolkort län.
* Lågtrafikbiljetten är giltig måndag – fredag kl 9 – 14, efter kl 18 och på helger. Den är giltig i 30 dagar från inköpsdatum och kommer preliminärt kosta 180 kr per zon som den är giltig i.

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.