Arbetsmarknadsenheten
Om du är långtidsarbetslös, långtidssjukskriven eller av andra anledningar inte lyckats komma in på arbetsmarknaden kan du få hjälp från kommunen.
Kommunen kan hjälpa dig framåt
I Flens kommun vill vi hjälpa dig till eget arbete. Det kan bland annat ske genom vägledning, praktik eller arbetsmarknadsanställning. Vi är främst till för dig som har försörjningsstöd och behöver hjälp för att hitta en sysselsättning. Kommunen samarbetar med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan när det gäller arbetsmarknadsinsatser för människor som står långt från arbetsmarknaden. Målet är att alla ska få förutsättningar att kunna försörja sig själva.
En arbetsmarknadscoach kan hjälpa dig
Du som har ekonomiskt bistånd från kommunen och som känner att du behöver extra stöd för att bli självförsörjande, kan ha möjlighet att få stöd från en arbetsmarknadscoach. På så sätt kan du få hjälp att hitta rätt utifrån dina behov, möjligheter och önskemål. För att få denna hjälp behöver du prata med din socialsekreterare på ekonomiskt bistånd.
Hitta din praktikplats med hjälp av vår arbetsmarknadssamordnare
Är du arbetssökande och inte har någon arbetsmarknadscoach via Arbetsmarknadsenheten och letar efter en praktikplats för att stärka dina chanser på arbetsmarknaden eller att du vill prova dina förmågor, testa ett yrke eller av andra anledningar göra praktik på en arbetsplats kan du kontakta vår arbetsmarknadssamordnare.
Vår arbetsmarknadssamordnare matchar dina kompetenser och intressen med arbetsgivarens behov inom olika branscher.
Under praktiken har du alltid stöd av en handledare. Olika praktikplatser erbjuder olika mycket stöd.
Flens Ungdomstorg
På Flens Ungdomstorg, som är en del av Arbetsmarknadsenheten, stöttar vi ungdomar och unga vuxna i åldern 16-24 år.
Vi erbjuder dig:
- Hjälp till exempelvis studier, arbete, praktik eller annan sysselsättning
- Stöttning i kontakt med andra myndigheter, vården med flera
- Individuell coachning
- Gruppaktiviteter
På Flens Ungdomstorg ingår följande insatser:
KAA- För dig under 20 år som inte har gymnasieexamen
Är du 16 - 19 år och inte inskriven på någon skola eller saknar examensbevis från gymnasieskolan, kan du bli kontaktad av en coach via Flens Ungdomstorg. Enligt det Kommunala Aktivitetsansvaret (KAA) är kommunen skyldig att, tills dess du fyller 20 år, erbjuda dig individuella åtgärder som hjälper dig på vägen till egen försörjning.
SPIRA Sörmland
SPIRA Sörmland är till för dig som är mellan 16-24 år, med eller utan fullständig gymnasieexamen. Vi ger dig bland annat stöd i och till studier, arbete och praktik.
SPIRA Sörmland är ett projekt som finansieras av ESF (Europeiska Socialfonden) och av kommunen. Projektet ägs av Samordningsförbundet RAR och drivs i samverkan mellan sex sörmländska kommuner; Flen, Oxelösund, Nyköping, Gnesta, Strängnäs och Trosa. Det pågår mellan september 2023 - augusti 2026.
SIKTA mot arbetslivet - koordinering
SIKTA mot arbetslivet - koordinering är en länsövergripande insats med individanpassad coachning och koordinering med målet att deltagarna ska nå självförsörjning. Samordningsförbundet RAR i Sörmland är insatsägare och samtliga medlemsorganisationer är delaktiga. Dessa är länets kommuner, Region Sörmland, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Sikta mot arbetslivet - koordinering riktas till deltagare som:
- är skrivna i Flen och är mellan 18-29 år
- upplever psykisk ohälsa och/eller funktionsnedsättning
- står långt ifrån arbetsmarknaden
- är i behov av koordinering för att hitta rätt insatser (t.ex. gällande aktivitet, vård och ekonomi)
Vad menas med subventionerad anställning?
En subventionerad anställning är en anställningsform där någon annan än arbetsgivaren betalar hela lönen eller delar av lönen. Ibland kallas det även för bidragsanställning. På kommunen arbetar en arbetsmarknadssamordnare som har till uppgift att matcha rätt person med efterfrågan. Samordnaren ska även säkerställa att hela processen kring anställningarna blir rätt och riktig.
Som arbetslös, eller om du har särskilda behov, kan du från Arbetsförmedlingen få extra hjälp och stöd. Du som privatperson kontaktar Arbetsförmedlingen om du är intresserad av en subventionerad anställning.