Flen då och nu

Genom att använda äldre bilder från arkivet och jämföra dem med nya foton från samma platser har vi skapat en historisk bildkavalkad. Genom att utforska det förflutna får vi en insikt i nutiden.

1. Norra Kungsgatan.

Läs mer om varje bild

  1. Norra Kungsgatan. 1960/70-tal. Här delas vägen upp mot höger och Storgatan. Numera är det en gångväg där emellan. I bilden till vänster skymtar Flens på den tiden förmodligen smalaste byggnad, inklämd mellan två större fastigheter. Till höger i samma bild syns den gamla kiosken, där barnen letade mynt på söndagsförmiddagarna. Kanske tappade av lördagskvällens dansbesökare på Amazon när de gått förbi och handlat nattamat. På gatan står en Volvo Duett parkerad. Skarpögda ser såklart att det är en P210 märkt ”Tele”, alltså en av Televerkets tjänstebilar.
  2. Norra Kungsgatan. 1950/60-tal. Här hittar vi butiken "Flens Livsmedel" i backen. Bakom livsmedelsbutiken skymtar tornet på Teahuset. Nu för tiden finns den gamla byggnaden inte kvar. Teahuset är dock här betydligt synligare, vackert stoltserande med tornet som sträcker sig mot himlen. En kul detalj är att några av träden mellan husen troligtvis finns kvar än idag.
  3. Södra Kungsgatan. 1950/60-tal. Åtminstone två av byggnaderna finns fortfarande kvar. En intressant detalj är att gjutjärnsfundamentet på stuprören på byggnaden till vänster fortfarande finns kvar.
  4. Södra Järnvägsgatan, Järnvägsstationen, 1920/30-tal. Den gamla bilden med de fantastiska bilarna uppradade med stor precision framför byggnaden. I bakgrunden ses järnvägshotellet som även inhyste ett café på den tiden. Nuförtiden parkeras inga bilar längs med byggnaden, men platsen är fortfarande en knytpunkt för resenärer med både tåg och buss.
  5. Södra Kungsgatan. 1960-tal. Lite längre ner så övergår gatan till att heta Norra Kungsgatan. Även här ser man butiken "Flens Livsmedel" och Teahuset bakom den.
  6. Södra Kungsgatan. 1960-tal. Järnvägsbron, eller Kungsbron som den även kallats. En intressant detalj här är att skyddsplåtarna över ledningarna var av liknande utformning då som nu. Bakom det nuvarande ICA-huset fanns det fem mindre boningshus 1946, och längs Södra Kungsgatan låg förut ett längre stort hus precis vid vägen, bland annat där alltså ICA nu ligger.
  7. Södra Kungsgatan. Bilden tagen 1940/ 50-tal. Vy mot banken, det välkända landmärket "runda banken" från 1901. Byggnaden användes till bankverksamhet i drygt hundra år och är idag q-märkt. Byggnaden är alltså av "särskilt kulturhistoriskt värde och får inte förvanskas". På höger sida syns neonskylten över ingången till Sagabiografen, vilken troligtvis är densamma idag, och har således inte bytts ut mellan bilderna togs. Byggnaderna närmast på vänster sida är de samma som idag. Dock ser vi att vissa av balkongerna blivit nedplockade från fasaden.
  8. Drottninggatan. Tittar man noga så ser man att vägen sträcker sig ända ner till Hammarvallen.
  9. Järnvägsbron/ Södra Kungsgatan/ gamla Norra Järnvägsgatan. Här skymtar (efter bron bakom kiosken) backen ner, Norra Järnvägsgatan, som det hette då, där restaurang Biliwi numera ligger. Numera heter gatan som löper längs tågspåret (och som går under bron) Hantverkaregatan. En kul detalj är att en rest av Norra Järnvägsgatan faktiskt finns kvar, och det är vägen som löper paralellt med Godsmagasinet.
  10. Södra Kungsgatan, nummer 2 för att vara mer exakt. 1950-tal. Här hamnar en verkstad mitt i blickfånget. 1948 registreras AB ELMO (tillverkning av elmotorer) och har ungefär 35 anställda. Riktmärket här är fastigheten med det svarta taket med skorstenen uppe på höjden till höger i bild. På bilden till höger syns taket med skorstenen mellan trevåningsfastigheterna.
  11. Södra Kungsgatan/Norra Kungsgatan, "runda banken" (cirka 1910-20) Tidigare sträckte sig Norra Kungsgatan mot det karaktäristiska pensionatet med skylten "Rum". Nu leder en trappa ner till bland annat Saga-biografen. Den korta biten från biografen till Eriksgatan heter nu Kungsbrogatan.
  12. Drottninggatan upp mot Norra Kungsgatan (cirka 1910-20) Då låg bland annat tidningen Folket och affären Lagerboden där Kaen Sushi är nu. Den byggnaden finns fortfarande kvar, nästan orörd, inklusive dess vinklade hörn där Synsam nu är.
  13. Norra Kungsgatan ner mot Drottninggatan (cirka 1910-20) Här fanns "Lillieström Manufaktur och Herrekiperingsaffär" som sålde hattar, mössor, barnkläder och herrkläder. Lite längre ner på gatan kan även "Emil Larssons Bosättningsaffär" ses, samt även Bokhandeln.
  14. Storgatan 10, även kallat "Skoga" i folkmun (1902-1903) Plåtslagare Fredrik Nordmark byggde huset mellan 1902-1903 (med uppdatering 1912) enligt arkitekt A. Nilssons ritningar. Det användes som plåtslageri, med tillhörande gårdshus på baksidan där gesällerna bodde. Huset har ofta omnämnts i olika sammanhang och blev av svenska folket utsett till "Sörmlands vackraste hus" 2001 i tävlingen "Tyckt om hus" av Stadsmiljörådet. Det gavs även ut en bok med samma namn där de 300 vackraste byggnaderna i Sverige presenterades.
  15. Storgatan/Teahuset (cirka 1920-tal) Känt som Godtemplarhuset från början. Notera de två elegant klädda damerna nere till vänster på bilden. Huset byggdes på 1890-talet och har sedan dess varit i nykterhetsföreningen IOGT-NTO i Flens ägo. Från början inhystes en teater och biosalong i lokalerna med 150 sittplatser. Det har också använts till konserter, dansföreställningar, men även hyrts ut till privata fester. Det är numera till salu.

Lite kort om Flen

Flen är en tätort i Södermanland och centralort i Flens kommun, Södermanlands län. Flen ligger vid sjöarna Gårdsjön, Bjuren och Orrhammaren. Namnet Flen innehåller ett till dialektordet flen "bar, naken" bildat substantiv med betydelsen "kal berghäll, kalt berg" eller dylikt. Flens by ligger på en höjd, där berggrunden går i dagen (Källa: Wikipedia)

Stadskarta över centrala Flen 1946 (1:2000)

Klicka på kartan för en förstoring (PDF-fil)

Flen 1946 Flen 1946

Stadskarta över centrala Flen 2024

Klicka på kartan för en förstoring (PDF-fil)

Flen 2024 Flen 2024

Ta en tur i Flen med Google Streetview

Flens kommun vill till sist rikta ett stort tack till Hulda Wahlström för hjälp med information i samband med detta projekt.

30 juni 2024