Läs mer om varje bild
- Hästskon, Styckgjutarvägen "Hästskon ( i folkmun) är en hästskoformad byggnad, även känd som Stallet, som ligger nära bruket och intill Kolhusteatern. År 1920 omvandlades Stallet till arbetarbostäder, med enkelrum för ensamstående och lägenheter för familjer. Samtidigt öppnades en matsal för arbetarna. Under flera decennier på 1900-talet fungerade byggnaden även som bibliotek. Byggnaden brann ner 2020, men har sedan dess köpts och ska restaureras. Tyvärr kunde vi inte ta en bild rakt framifrån då det ligger ett bostadshus där nu, samt att växtlighet delvis skymmer byggnaden.
- Sigges Kiosk, 1958 (Sedermera Jannes kiosk på 70-talet) Kiosken såg i princip likadan ut från 50 till 70-talet, och den rivdes i slutet på 70-talet. På berget bakom kan man se arbetarbostäderna som kallades Blåsut. De revs i slutet på 70-talet också. ”Sigges kiosk låg mittemot bruket på andra sidan ån. Den var gul med bruna knutar och hade en bro som ledde fram till kiosken samt en trappa ner till uteserveringen. Ån, som rinner från Brukssjön (i folkmun kallad Bruksån) förde med sig föroreningar från bruket och färgade vattnet brunt. Kiosken var en populär plats för de anställda att handla på när fabrikssirenen ljöd. Kiosken försvann på 1970-talet och idag finns endast ett betongfundament kvar. Ån har också fått en annan sträckning genom samhället” (Text av © Thore Gustavsson, Åkersberga, från "Bruket – Arbetsplats och samhälle". Foto: Olle Pettersson)
- Gamla dansbanan, Bruksbadet/Parkbadet Tidigare låg här en folkpark med tillhörande byggnader vid Brukssjön, med Bruksbadet bredvid till höger. Den gamla bilden visar kiosken.
- Stationen, Centralvägen. Bilden är troligen från sekelskiftet. Ursprungligen fanns här endast en huvudbyggnad, men med tiden byggdes flera sidobyggnader till. Mittemot stationen låg sågverket, vilket underlättade transporter. Stationsbyggnaden revs 2011.
- Järnförädling, Annebergsvägen Idag ligger kommunens Matbruket i den vänstra delen av byggnaden på bilden, och längst bort finns pizzeria "500 grader". Till höger, över vägen, låg Bruksån och en soptipp som sanerades på 90-talet med hjälp av EU- medel. Numera ligger Abine Noijs skulpturpark där soptippen låg. Då fick ån även delvis en annan sträckning, samt en sanering.
- Järnförädling, Styckgjutarvägen Bilden är tagen från den lilla vägen som går förbi det grönvita vattentornet som ligger på toppen av Bruksbacken. Om man gick neråt längs allén passerade man genom grindarna till Stora Husets ägor, där själva huset låg till höger samt ett orangeri och en tennisbana vid Brukssjön.
- Järnförädling, Kolhuset Kolhuset byggdes i början av 1800-talet för att förvara träkol som behövdes för att smälta järnmalm i masugnen. Kolet framställdes i milor i skogarna runt omkring av torpare och småbönder. Arkitekt var Johan Fredrik Åbom och golvytan är närmare 4 000 kvadratmeter. Taket är fribärande och var när det byggdes Europas största fribärande takkonstruktion. Numera huserar Kolhusteatern i byggnaden och ger årligen uppskattade föreställningar.
- Liktallarna, Flensvägen Historien kring de 400-åriga tallarna varierar. En berättelse säger att detta var samhällets yttersta gräns där folk hängdes, medan en annan säger att likskjutsar brukade stanna här för sina pauser. Tallarna anses även inneha ett slags folkloristisk magi. De brann delvis ner på 1980- eller 1990-talet och idag finns en plakett som minne, där man kan se en kolteckning av Edvin Axelsson från 1966.
- Storgatan. Här ser vi byggnaden som i folkmun kallades NAS. En bra bit in på 80-talet kunde man köpa kondomer i Durex-automaten som syns på sidan av byggnaden. Här kunde man köpa det mesta, allt från tobak till pappersmaterial och öppettiderna var generösa. Byggnaden är numera bostadshus.
- Bruksbacken/ Gjutmästarbacken/ Celsingsallé. Här ses korsningen vid övre delen av Bruksbacken, som förr om åren korsades av järnvägen som användes av Bruket för transporter från järnvägsstationen på andra sidan samhället upp till fabriksområdet. På bilden ses en bruksarbetare stå och vakta övergången. Tåget gick inte mycket längre än så här på bruksområdet. Längre bort till vänster kan ”gamla tvätten” ses, som nyttjades av Bruket för att tvätta arbetarnas kläder. Lokalen användes sedermera (i slutet på 1970-talet) som skateboardhall med brukets goda minne. Den gamla bilden förmodligen tagen någon gång på 1960-talet.
Bakgrund
En del av de här gamla bilderna har vi hittat på nätet, och en del fanns i kommunhusets möteslokal "Hälleforsnäs". Det fanns nästan inga bilder på dessa orter som visade allmänna platser från samhället i arkivet. Viss kompletterande information och bildtexter är hämtade från nätet.
Lite kort om Hälleforsnäs
Hälleforsnäs är en tätort i Flens kommun i Södermanland. Samhället har växt fram runt Hälleforsnäs Järnbruk som varit dess huvudnäring i århundraden. Bruket, grundat 1659, var ortens absolut största arbetsgivare fram till 1970-talet. Efter flera kriser började fler och fler anställda att sägas upp. Sedan början av 1990-talet arbetade endast ett fåtal ortsbor på ortens gjuteri. I dag bedrivs flera olika verksamheter i brukets gamla lokaler. Bland annat Konstgalleriet, Hälleforsnäs Gjuterimuseum, Bruksrestaurangen, pizzeria 500 grader, Jürss Mejeri, ett bageri, affären Telling Stories och Kolhusteatern (Källa: Wikipedia)
Bild över bruksområdet innan den stora branden, som inträffade i augusti 1934. Bara kolhuset och herrgården blev kvar när röken skingrats. Beslut om att bruket skulle byggas upp igen togs direkt. Nya maskiner köptes in från Tyskland och arbetet fick fortsätta i provisoriska lokaler under en tid framöver innan de nya stod färdiga. En stor del av dagens lokaler är därför från denna tid.
(Klicka på bilden för förstoring)
Kartor
Bilden visar området runt bruket år 1761. Det som ser ut som en sjö (allmänt kallad Brukssjön) är egentligen inte en sjö utan en damm. Den anlades på 1600-talet för att förse bruket med vatten, och existerade alltså inte innan det. Då såg det ut som bilden nedan, som är från 1677. Detta är för övrigt den enda (och äldsta) kartan som hittats över området. Området hette då Hällfårs Brüük.
Namn som fortfarande lever kvar sedan dess är bland annat Överäng, Gorgholmen, Västgötastugan (senare Västgötastugorna) och Simmelsjön.
(Klicka på bilderna för förstoringar)