Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Flens framgångsrecept mot arbetslöshet: Integration, språk och samarbete

Trots en stigande arbetslöshet i Sverige visar Flens kommun positiva siffror. Glimten har träffat Tommy, Madelene och Emma, tre eldsjälar som samarbetar för att vända trenden.

en människa som är glad i en korridor

Arbetslösheten i Sverige ökar, men i Flen går utvecklingen åt rätt håll. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik har kommunen lyckats minska arbetslösheten, särskilt bland unga och långtidsarbetslösa. Vad ligger bakom framgångarna? Glimten har ett samtal med Madelene, Emma och Tommy från Ekonomiskt bistånd, Arbetsmarknadsenheten (AME) och Vuxenutbildningen.

Trion har fokuserat på att hitta nya lösningar för den höga arbetslösheten i Flen samt för äldreomsorgens utmaningar med att hitta personal.

– Här har vi gjort en specifik satsning gällande dem som har ekonomiskt bistånd och varit arbetslösa i mer än 12 månader. Satsningen har givit jättefina resultat, säger Madelene. Långtidsarbetslösheten har minskat med 20% jämfört med föregående år.

ISA-projektet – integration, språk och arbete

En viktig del i arbetet är ISA-projektet (som står för Integration, Språk och Arbete), ett samverkansprojekt mellan deras tre enheter. Det har blivit tydligt att en orsak till att många står utanför arbetsmarknaden är brister i det svenska språket.

– Vi försöker integrera språkundervisningen med en arbetsgivare och får då yrkesinriktad språkundervisning, förklarar Tommy. Vi sänker ingångströskeln och jobbar länge med deltagarna för att få ut dem i subventionerade anställningar. Emma fyller i:

– Vi har generellt sett satsat på att utöka insatserna på vår arbetsmarknadsenhet. I ett första steg får fler en subventionerad anställning, som i steg två kan leda till ett mer varaktigt arbete.

En win-win-situation för äldreomsorgen

En annan viktig del i strategin är samarbetet med kommunens äldreomsorg som har särskilt svårt att rekrytera utbildad personal, den tillgängliga arbetskraften har problem med språket.

Genom att erbjuda språkstöd och yrkesinriktad utbildning inom äldreomsorgen har man lyckats skapa en win-win-situation. Deltagarna får en chans att lära sig svenska på arbetsplatsen samtidigt som de får värdefull arbetslivserfarenhet.

– På sikt kanske man kommer tillbaka till vuxenutbildningen och pluggar, men det viktigaste är att erbjuda en annan typ av miljö än skolmiljön för lärandet. Ibland passar det bättre att lära sig svenska på en svensk arbetsplats, påpekar Tommy.

Individuella planer och motivationshöjande insatser

För att lyckas med arbetet är det viktigt att individanpassa insatserna.

– Vi kartlägger varje persons behov och gör individuella planer. Det är viktigt att fånga upp individens intresse, lämplighet och vilja framåt. Vi har minskat det ekonomiska biståndet och ser direkt kopplingen mellan satsningarna på AME och det ekonomiska biståndet, säger Madelene.

För dem som tappat hoppet finns motivationshöjande insatser. Vi träffas personligen och visar att det finns en väg ut. I ISA-projektet finns en arbetsgivare och ett tydligt mål, vilket gör det mer greppbart, fortsätter Madelene

Framgångsfaktorer och framtida utmaningar

Flens framgångsrecept bygger på flera faktorer: ett nära samarbete mellan olika enheter, individanpassade insatser, fokus på språk och integration, samt en stark drivkraft att hjälpa människor till egen försörjning.

Andra orsaker till långvarig arbetslöshet kan vara missbruk, psykisk ohälsa eller sjukdom.

– Vi försöker även jobba aktivt och hitta lämpliga insatser för den målgruppen. Vi har ett antal olika arbetslag på enheten där vi rustar individen för en riktig anställning, en form av arbetsträning. En verksamhet vi utökat under året, vilket vi sett effekterna av i minskat arbetslöshet, säger Emma och lägger till:

I grund och botten är vår drivkraft att få se människors glädje i att ha en vettig arbetsuppgift varje dag. Vi har ju också ett tydligt mål i vår nämnd: Sänkt försörjningsstöd.

– Arbetskraften blir allt mer eftertraktad på grund av en åldrande befolkning. Därför är det viktigt att vi fokuserar på att utveckla befintlig personal, särskilt de som av olika anledningar haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. Detta är en utmaning vi delar med många andra kommuner, säger Tommy. Han fortsätter:

Många upplever frustration efter att ha försökt plugga, söka jobb och deltagit i olika insatser utan resultat. Att hitta individens drivkraft och glädje i att nå egen försörjning är avgörande. När vi lyckas tända gnistan och skapa hopp om ett jobb så ökar individens lycka och välbefinnande. Det handlar om att tända gnistan hos människor och få fart.

Framåt ligger utmaningen i att få med fler arbetsgivare och fler lågtröskel-ingångar till arbetslivet. Men med den energi och det engagemang som finns i Flen är det troligt att kommunen fortsätter att vara en förebild i arbetet mot arbetslöshet.

/ Text: Sofia Rutgård

Faktaruta

Siffror från januari 2025 visar hur den allmänna arbetslösheten 16-65 år har förändrats sedan samma månad föregående år.

  • Antalet personer i Flen som är registrerade som arbetslösa har minskat jämfört med tidigare. Färre personer är alltså utan jobb.
  • Antalet personer som varit arbetslösa i mer än ett halvår har minskat.
  • Antalet personer som varit arbetslösa i över ett år har minskat markant.
  • Fler personer i Flen lyckas hitta jobb snabbare, eftersom andelen långtidsarbetslösa (utan jobb i över två år) också har minskat.

Ungdomsarbetslöshet (18-24 år):

Färre unga i Flen är arbetslösa:

  • En halvering av antalet unga som varit arbetslösa i över ett år.
  • En minskning på -22,2% för långtidsarbetslösa.

Källa: Arbetsförmedlingen

Sidan uppdaterad: 2025-02-24

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll