Jag tänker i första hand på alla ledare och tränare samt verksamhetsansvariga och styrelsemedlemmar. Här är ett exempel: I en förening med 200 aktiva barn och ungdomar, kan det finnas 40 ledare och funktionärer av olika slag som ser till att det blir träningar och matcher. Planering, skjutsar och genomförande – allt tar tid.
I denna förening gör alla ledare tillsammans runt 6 000 ideella timmar under en säsong oavsett idrott (eller annan aktivitet som kräver ledare), vilket motsvarar över tre heltidstjänster. Det är sammantaget en enorm samhällsinsats för väldigt många, helt utan ersättning.
Om du som läser detta blir överraskad över dessa fakta så ställer jag nu en fråga till dig: Vad kan du göra för våra söner och döttrars ledare för att avlasta dem?
Tyvärr finns det sedan många år tillbaka en tendens i föreningslivet – att färre gör mer. Det har blivit svårare att rekrytera nya ledare och styrelsemedlemmar. Det är en av anledningarna till att jag och andra konsulenter rekommenderar dem som vill starta nya föreningar att bli en egen sektion i en befintlig förening där det redan finns en fungerande organisation och styrelse.
Flen är den kommun i Sörmland som har flest föreningar per invånare enligt statistik från regionen. Detta kan vi utnyttja mycket mer eftersom bredden på det vi kan göra genom föreningslivet är så stor. Enligt mig har vi i flera avseenden ett större utbud än till exempel Katrineholm.
I “Föreningsregistret” på flen.se ser du allt som Flens föreningsliv har att erbjuda. Där kan du söka efter föreningar eller aktiviteter och där finns också kontaktuppgifter.
Till sist önskar jag igen påminna om att ställa denna fråga till en ideell ledare i din närhet: Kan jag hjälpa dig med något? Det behöver inte vara mycket och det bästa är om du själv kommer på något som du tycker är roligt.
Det bygger en ännu mer positiv upplevelse för alla!
/ Tomas Larsson