Mikael har en stark koppling till kanotsporten sedan barndomen och var bara tre år gammal när han lekte i en kanot första gången. Vid tio års ålder började han på kanotskola i Södertälje. Tre somrar senare fick han sin första kajak och började tävla. Mike har nu en imponerande bakgrund som kanotist med VM-guld, flera NM-guld och ett 30-tal SM-guld i bagaget. Han var med i landslaget mellan 1982-96.
– Sen startade min pappa vårt företag Kanuk där vi tillverkar kanoter och kanottillbehör. Pappa gjorde kapell och handskar till oss när jag tävlade, för det gick inte att få tag på här vid den tiden. Företaget växte och när jag slutade i landslaget, så fortsatte jag med det här. Där inne, säger Mikael och pekar på ett rött trähus, har vi bland annat produktion. För paret Berger som bor här verkar det vara en hel livsstil. Hur ser Mikael på paddlingens effekter på hälsan?
Paddlingens positiva effekter
– Jag brukar säga: sätt människor på vattnet så mår de bra. Paddling är en av de finaste sporter som finns, det räcker med att du paddlar 50 meter ut från kanalen och släpper paddeln för att uppleva lugnet och återfå din energi. Stressade stockholmare kommer tillbaka som nya människor, säger Mikael.
Han framhäver den stora nostalgiska betydelsen av att se människor som själva paddlat som unga nu kommer hit med sina barn för att paddla, precis som deras föräldrar en gång tog med dem hit.
Säsong, utbud och säkerhet
Säsongen för Kanotcenter omfattar i princip hela året när det inte ligger is på vattnet, med fokus på paddling under varmare månader. Mikael bedömer om de som vill ut och paddla har kunskap för rådande temperatur, som nybörjare kan man paddla från början av maj till slutet av september.
Han betonar vikten av säkerhet och berättar att alla besökare får en introduktion innan de ger sig ut på vattnet, oavsett erfarenhet. Den omfattar allt från teknik, hur man kliver i och ur kanoten, hur man håller paddeln och styr, säkerhet och material, vad man gör om något händer, om det blåser samt om allemansrätt och hur man sköter sig ute i naturen.
Mikael beskriver tre huvudfaser av säsongen: från maj till skolavslutningen, har de många skolklasser. Under storhelgerna och om våren är det många lediga svenskar som kommer. Sen pågår högsäsong från midsommar fram till augusti.
Skillnaden mellan kanot, kajak och kanadensare
– Vi har ett varierat utbud av kanoter för uthyrning, inklusive kanadensare, kajaker, fiskekajaker och SUP:ar (stand-up paddleboards). Vi har även cyklar för uthyrning, säger Mikael.
Han förklarar vidare skillnaderna mellan olika typer av kanoter och hur de är anpassade för olika typer av paddlare. Kanadensare är stabila och familjevänliga, de är i princip osänkbara och finns i olika storlekar medan kajaker med sina sittbrunnar kräver mer teknik och balans. Jag får lära mig att ordet Kanot är samlingsnamnet för allting du framdriver på vatten med hjälp av en paddel. Kanadensare har använts av indianer och kajaker av eskimåer.
Vi går in i det väldiga tegelhuset, byggt 1925, då som mejeri. Mikael visar gamla foton som satt kvar i byggnaden när de tog över, de pryder nu väggarna i entrén. En del av huset som de renoverar varsamt är vandrarhem och en annan del fungerar som deras bostad.
–Tanken är att de som kör bil hit från Europa ska kunna sova ut en natt innan de ger sig ut på paddling, eller innan de ska bege sig hem. Vi erbjuder 16 sängar och vi har även människor som kommer och arbetar i kommunen, hälsar på vänner och bekanta som gäster, menar Mikael.
Vid receptionen där de säljer glass, läsk, godis och liknande hänger en gammal karta, där kan jag se några av de mest populära turerna, Natån i Stjärnhov, en rundtur som tar 3-4 dagar. Med en passion för kanotsport och med starka rötter i verksamheten, fortsätter Mikael och Carina Bergers arbete att inspirera både nybörjare och erfarna paddlare till att njuta av vattnets skönhet och äventyr.
I nästa nummer av Glimten kan du läsa mer om företagarna Mikael och Carina Bergers verksamhet.
Text & foto: Sofia Rutgård, redaktör Glimten