De står och väntar på mig när jag parkerar bilen. Eva-Lena, som kallas Elo, börjar genast prata och hinner berätta hur de träffades på veteran-VM i Portugal 2019 redan på uppfarten till huset. Petra får mana på för att vi ska ta oss in i deras nyinköpta hus som visar sig ligga ovanför vattnet med vidunderlig utsikt mot Båven. Vi slår oss ned på verandan och de bjuder på kaffe och hemmagjord flädersaft.
Petra och Elo håller två veckolånga kurser för barn och vuxna på Malmköpings tennisklubb, en i början av sommaren och en i slutet av sommaren.
Vad lär man sig som nybörjare på er kurs?
– Vi hinner gå igenom alla grundslag: forehand, backhand, volley, smash och serve under kursveckan. Allt beror ju lite på nivå och ålder, förklarar Elo.
Vad är det första man måste lära sig som nybörjare?
Rätt grepp och rätt grundslag, att bli vän med boll och racket så att du kan ha kontroll på både racket och kropp, då vet du var du ska träffa bollen i förhållande till kroppen. Många som spelar golf kanske tror att man ska träffa bollen mellan benen, men du ska träffa bollen tidigt, blir det för sent, kommer bollen att sticka iväg, säger Elo och visar med en van rörelse hur man tar bollen framför kroppen.
Stämmer det att tennis är en sport som gör att man kan leva längre?
– Ja, ingen annan sport gör att du lever så mycket längre. Det är socialt för du spelar ju med andra, du måste använda många sinnen och koordination. Flera studier är bakgrunden till projektet ”Tennis på Studs”, som riktar sig till pensionärer. De får spela minitennis. Vi själva tränar damer som är 85 år, säger Petra stolt. De spelar med mjukare bollar och det går lite långsammare. Även på våra tennisläger har vi haft med personer som är över 70 år.
Varför blev ni tränare?
– Tänk om vi hade vetat allt det vi vet idag, säger Elo. Nu kan vi hjälpa andra att lära sig tennis på bästa sätt. Hur du tränar i lagom mängd, hur du gör rätt fysträning. Nu kan vi coacha andra att göra rätt och ha kul med sin tennis hela livet utan att de går sönder. Det är vår filosofi och därför är det så roligt att träna andra, säger Elo.
Petra är flerfaldig schweizisk mästarinna, europeisk mästarinna och tidigare rankad som nummer ett i Schweiz (veteraner). Båda berättar om sin bakgrund inom tennis, Petra som egentligen ville bli friidrottare, började med tennis när hon var elva år eftersom hennes föräldrar spelade. Hon tränade hårt fram till femton års ålder, sen valde hon skolan då hon hade en alltför hård tränare. Vid 22-års ålder drabbades hon av en sjukdom och tvingades sluta. Det var Petras före detta man som fick henne att börja spela igen efter 18 års frånvaro.
Elo har även hon en bakgrund som professionell spelare och flerfaldig svensk mästarinna. När hon som sexåring såg Björn Borg, bestämde hon sig för att det var tennis som gällde. Ett halvår senare fick hon börja, efter att ha tjatat på sina föräldrar som inte spelade. Hon älskade tennis från första stund och spelade sitt första SM vid 12 års ålder. Efter högstadiet valde hon tennis på heltid, från att ha tränat sex timmar i veckan började hon träna sex timmar om dagen. Hon spelade på heltid fram till 23 års ålder, då hennes axel gick sönder.
– Jag slog inte en serve på 7 år. Träning är hälsosamt på rätt nivå. Elitnivån sliter, säger Elo som tävlat i 41 länder.
Hur blir man en bra tennisspelare?
– Det är det som gör tennis så kul, man behöver vara bra på fler saker för att tennis är komplext, påpekar Petra. Du behöver ha bra fysik, vara uthållig, snabb och stark. Du ska även ha ett bra psyke och kunna hålla dig lugn, inte bli nervös och kunna fokusera på taktiken.
Vad är det svåraste med tennis?
– Det är att lära sig rätt teknik, för det är en komplex sport. När du väl kommit en bit och lärt dig grunderna, kan du spela på hela banan. Det kräver att du har bra fysik och är både stark och snabb. Tekniken tycker vi är viktigast, säger Elo med eftertryck. Då kan du ha kul med din tennis. Fysiken kan du förbättra själv.
Tyvärr är det är många tränare som av olika anledningar inte kan eller hinner lära ut bra teknik. Jag hade en fruktansvärd teknik och det är svårt att lära om, understryker Petra. Jag försöker förstå vad de menar när de säger teknik och de förklarar att det handlar om att lära sig rätt grepp, hur du håller racketen. Elo tar fram ett racket och visar skillnaden på greppet när hon gör en forehand och när hon slår en serve. Men båda två understryker också att det handlar om hur du svingar slagen och hur du rör dig mest effektivt.
Vi kan konstatera att alla kan lära sig spela tennis, att det är en hälsosam sport att utöva för både kropp och sinne. I nästa Glimten kan du läsa om hur Elo och Petra tänkte när de startade eget. Deras mål är nu att börja träna ordentligt och spela veteran-VM nästa år, de hoppas vinna dubbeln tillsammans.
Därför blev Eva-Lena Daun och Petra Kaspar-Hitz egna företagare. Läs mer i nästa nummer.
Text & foto: Sofia Rutgård, redaktör Glimten