I Sverige finns en 10-årig nationell strategi för att bekämpa, uppmärksamma och förebygga relationsvåld. Flens kommun har som mål att 2030 vara en kommun där våld i nära relation inte längre finns. Under årets våldsfria vecka kommer vi tillhandahålla informationsmaterial i kommunens verksamheter samt på informationsskärmar för att på olika sätt uppmärksamma våld i nära relation.
En vecka fri från våld i Flens kommun
I fönstret på Enheten för vuxna (Norra Kungsgatan) kommer det ställas fram orangea skor för att uppmärksamma de 10 kvinnor som dödats under 2023 i en nära relation. Även på aktivitetshuset Skjortan kommer detta belysas på samma vis. Torsdagen den 21 november kommer Maria Rashidi att föreläsa för kommunens medarbetare om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.
Målet är att öka kunskapen, inspirera till lokal samverkan för att kunna minska våldets allvar och omfattning. Särskilt viktigt för att motverka våld i nära relation är att våga prata om det, arbeta förebyggande och involvera män i arbetet.
Orange Day – FN:s dag för avskaffandet av våld mot kvinnor
Måndagen den 25 november är en viktig dag som detta år inte infaller under vecka 47 men ändå uppmärksammas som Orange Day, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Världen färgas i orange som en påminnelse om kampen för att skydda flickor och kvinnor och skapa en värld fri från våld.
Våld i nära relation
Våld finns i alla samhällsklasser oavsett ålder, kultur, religion och ekonomi. Generellt lever var 5:e kvinna med våld i hemmet. Vart 10:e barn lever i en familj där våld mellan vuxna förekommer. 1 av 3 kvinnor kommer någon gång i livet att utsättas för en eller flera former av relationsvåld, våld som kan börja i tidig ålder där konsumtion av våldsam porr påverkar ungdomars relationer.
Relationsvåld kan utspela sig på olika sätt:
- Fysiskt: Våld som innebär fysisk kontakt såsom knuffar, slag, stryptag, örfilar över ansikte eller kropp, att bli dragen i håret.
- Psykiskt: Kränkningar och hot som skrämmer och skadar.
- Sexuellt: Sexuella handlingar och närmanden utan samtycke.
- Materiellt: Våld eller hot om våld mot saker eller djur.
- Ekonomiskt: Kontroll över ekonomi och tillgångar
- Digitalt: Hot och kränkningar på sociala medier/sms/mail. Kontroll över dator/telefon
- Latent: Våld eller hot om våld som skrämmer i kraft av sin möjlighet
- Hedersvåld: Bygger på föreställningen om att en familjs heder främst är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
Kontakt
För dig som behöver stöd.
Socialtjänstens mottagning 0157-43 00 00
Öppenvårdens servicetelefon 0157-43 04 44
Kvinnojouren Malva 0157-120 10 eller info@kvinnojourenmalva.se
Ungdomsjouren Malva-Malve på 072-837 23 57 eller ungdom@kvinnojourenmalva.se
För våldsutövare finns stöd att få via Socialtjänstens mottagning 0157-43 00 00
Du kan även kontakta följande för råd och stöd.
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
Brottsofferjouren 116 006
En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.
/Sofia Rutgård