På Ica Kvantum och på Vårdcentralen i Flen kommer det finnas en skärmvägg med information om Malva och vårt arbete med våld i nära relation. Vi kommer även ha en del föreläsningar till professionella.
Vill du, din förening, kamratgrupp eller företag boka oss för föreläsningar så går det bra på info@kvinnojourenmalva.se
Fokus på volontärer över 60 år
I år vill vi fokusera på hur viktiga våra volontärer är. Vi är otroligt tacksamma för alla volontärer vi har och hur de stöttar och underlättar. Vi har under 2024 tagit lite nya grepp på hur volontärer kan hjälpa oss i verksamheten och i år har vi mer aktivt tagit in män och kvinnor över 60 år.
”Vi själva tycker att det är viktigt och meningsfullt.”
De hjälper till med det praktiska
Männen är engagerande som våra ”fixargubbar” och hjälper till med mycket praktiskt. Det kan vara allt från att byta däck på vår bil till att skruva, laga och bära. Fixargubbarna innebär även att vi kan erbjuda personer som bor hos oss säkra flyttar med utbildade personer och vi erbjuder även hjälp att få ordning i en lägenhet efter utflyttning från vårt boende.
”Känns bra att underlätta för personalen och kunna göra en bra sak.”
Bli farmor eller mormor
De kvinnor som är mormor/farmor i vårt boende stöttar framförallt barnen som kommer hit, men även vuxna. Barn tas ifrån sitt nätverk vid placering i skyddat boende och vi har sett ett behov av att kunna krypa upp i mormor/farmors knä. De ger barnen tid för lek, bus och att göra saker tillsammans med eller utan förälder, något som underlättar tiden i skydd.
”Jättekul att göra saker tillsammans med barnen, det ger mycket att se de glada vid aktiviteter.”
Att finnas till och hitta samhörighet
Att vi engagerar personer över 60 är inte bara bra för vår verksamhet och de som är skyddsplacerade – även de som är äldre kan hitta en samhörighet och ett sätt att använda sin tid till att vara viktig för andra. Vi hoppas kunna fortsätta engagera personer över 60 och tar alltid emot nya volontärer, oavsett ålder. Vi har fortsatt behov av volontärer generellt och specifikt fixargubbar och mormor/farmor.
”Åker från boendet med en varm känsla i magen.”
Bli volontär
Som volontär i Malva utbildas du bland annat i kunskap om våld i nära relation och bemötande. Vi ger även kontinuerligt stöd till volontärer och personal finns alltid tillgänglig för stöd om något blir jobbigt. Som volontär ger du lite av din egen tid men tid som har stor betydelse för skyddsplacerade. Du behöver inte mycket information om den du träffar utan bidrar med att underlätta vardagen så att skyddsplacerade får paus från det jobbiga och annat att tänka på.
”Det känns viktigt att finnas som stöd för både barn och mamma, de saknar sin nästa generation. De har lämnat allt.”
Är du intresserad att engagera dig som volontär, maila oss på:
Telefon: 0157-120 10
/Sofia Rutgård