Det var Mikaels pappa som 1979 startade företaget Kanuk, som betyder “man i vatten” på Eskimå-språk. När Mikaels framgångsrika tävlingskarriär som kanotist var över fortsatte han inom familjeföretaget som tillverkar kanoter och kanottillbehör. Redan 1985 öppnade de en kanotuthyrning i Södertälje.
– Det var tänkt som en testverksamhet för våra produkter, berättar Mikael. Vi ville se hur de fungerade i verkligheten.
När Mikaels pappa gick i pension tog han över företaget och idag är han en rutinerad entreprenör.
Från OS-kapell till specialbeställningar
I verkstaden sitter Mickis och syr transportkapell i sällskap av Oliver, en sommaranställd som just nu syr specialkapell som ska till Holland. Mikael förklarar att ett transportkapell sätts över kanoten om natten och används för att slippa regn och myror.
I centrum av rummet tornar ett stort ritbord upp sig och runt detta samsas symaskiner, material och svetsar. Ett pågående arbete är tillverkning av kapell till kommande OS 2024 i Paris.
– Det är det sjätte OS:et i rad som vi gör kapell till, berättar Mikael stolt och visar samtidigt upp ett kapell från 2004. Vi gör cirka 250 olika modeller, fortsätter han och gestikulerar mot en gedigen samling tygrullar och mallar på olika kapell.
Under syhuset finns ett lager på 150 kvm. Mikael berättar att de en gång i tiden hade en storskalig tillverkning av bland annat regnkläder för barn med 17 sömmerskor och fabrik i Finland. Men när H&M och liknande kedjor tog produktionen till Asien så funkade det inte längre. Något som tog död på den svenska textilbranschen på 70-talet.
Kanuk har nu lagt ner sitt sista lager i Södertälje och i entrén står ett stort lager av varor de tillverkar till olika butiker, privatpersoner och klubbar både i Sverige och utomlands. Mikael understryker också att många av deras beställningar bygger på kontakter som de arbetat upp under åren.
“Mun-mot-mun-metoden är den bästa marknadsföringen”
Kanotcenter lockar besökare från hela världen. Det är fantastiskt roligt, utbrister Mikael.
Hur hittar de hit?
– Främst genom mun-till-mun-metoden, förklarar Mikael. Vänner och bekanta tipsar varandra.
Passionen för sporten och hantverket går inte att ta miste på när han berättar om olika samarbeten och nämner ett Flens-företag som tillverkar medicinska väskor.
Lokalt samarbete
Jag hjälpte en kille med ett kapell till hans kajak och han återkom ett par år senare då hans företag behövde hjälp att ta fram och sy medicinska väskor. Mikael visar upp en väska som de utvecklat tillsammans.
– Det är kul att kunna jobba lokalt och gynnar både oss och den lokala ekonomin, säger han.
Kanotuthyrning, vandrarhem och tillverkning
Kanotcenter i Skebokvarn är en sann framgångssaga – ett bevis på att entreprenörsanda, passion och en genuin kärlek till paddling kan skapa en blomstrande verksamhet mitt i den sörmländska naturen.
/ Text & foto: Sofia Rutgård