Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

De lär sig cykla för att öka möjligheten till jobb

Flens kommun har många utmaningar kopplat till social hållbarhet såsom ekonomisk utsatthet, hög barnfattigdom och låg utbildningsnivå. För att motverka detta startades flera insatser och i en av dem lär sig kvinnor som står utanför arbetsmarknaden att cykla. Tanken är att förbättra möjligheten till en anställning och att enklare kunna röra sig på fritiden.

en människa som hjälper en annan och cykla

Emelie Palmberg, samordnare och genomförare av projektet, håller ett stadigt tag om pakethållaren.

Initiativet Horisontella medel för social hållbarhet under 2024 ska möjliggöra för fler verksamheter att samarbeta kring insatser som kan bidra till ökad social hållbarhet i Flens kommun.

Glimten besöker Hammarvallen där kvinnorna samlas under ledning av Anna Forsgren från NTF* som under fyra kurstillfällen varvar teori med praktik.

– Vi har tittat på och lärt oss trafikmärken och vad man alltid ska tänka på i trafiken. Jag berättar vad som krävs för att en cykel ska vara säker, gällande bromsar, reflexer och ringklocka. Hjälmen är också viktig och jag förklarar hur den ska sitta, säger Anna.

Ingen av kvinnorna kunde cykla från början och nu rör sig ett par av dem hemvant på cykeln medan resten trevar sig fram och tampas med att försöka trampa och komma upp på sadeln samtidigt. Alla hjälper varandra.

– Från tisdag till torsdag så är det två stycken som cyklar själva, det är jättehäftigt, säger Anna stolt.

Hon berättar också för gruppen om fördelarna med att kunna cykla – att slippa parkeringsavgifter, fördelarna för miljön – samt hälsoaspekten såsom motion, frisk luft och ljus.

en kvinna som tar fram skydd ur en väska

Anna Forsgren från NTF* i färd med att plocka fram knäskydd inför cykelpasset.

Att kunna cykla möjliggör jobbsökande i ett större geografiskt område, vilket ökar chanserna att hitta en passande anställning. Många arbetsplatser, särskilt inom service och vård, kräver att man kan ta sig runt snabbt och effektivt. Cykeln kan vara ett flexibelt och billigare alternativ än bil och kollektivtrafik.

En av deltagarna berättar att hon började med att trampa åt fel håll, det är mycket skratt och positivitet i gruppen. Vissa tycker att det svåraste är att cyklarna är så stora och att det är svårt att komma upp, sitta och hålla balansen på dem och andra är rädda för att ramla. Men de är alla eniga om att det är ett bra steg mot ett jobb.

Majoriteten av deltagarna ingår i ett samarbetsprojekt mellan arbetsmarknadsenheten, vuxenutbildningen och ekonomiskt bistånd. I denna grupp utbildas personer till kommunens äldreomsorg. Andra medverkande studerar på sfi, (svenska för invandrare). Cykelkursen är ett samarbete mellan socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet och kommunledningsförvaltningens avdelning för samhällsutveckling.

kvinnor som står och väntar på sin tur att cykla

Förväntansfulla deltagare i programmet väntar på sin tur att hoppa upp i sadeln.

*Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.

Källa: NTF Länk till annan webbplats.

/ Text & foto: Sofia Rutgård

Taggar:

social hållbarhet
cykling

Sidan uppdaterad: 2024-11-08

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll