I Flens kommun arbetar vi varje dag med måltidsglädje utifrån vår gemensamma måltidspolicy.
Flens kommmun har en måltidspolicy som beslutades av Kommunfullmäktige 2021 - i syfte att ge och få måltidsglädje. Policyn ska på ett övergripande sätt tydliggöra måltidernas och måltidsfrågornas betydelse i kommunens verksamheter, samt säkerställa måltidernas kvalitet.
Måltidsservice tillagar och serverar måltider vid alla kommunala förskolor och skolor i kommunen. Vi har ett produktionskök, nio sluttillagningskök och tre serveringskök som samarbetar för att servera frukost, lunch och mellanmål. Vi utgår från kommunens måltidspolicy Länk till annan webbplats. i alla våra arbetsuppgifter.
Följ vår måltidsglädje på Instagram: maltidsserviceflen Länk till annan webbplats.
I produktionsköket Matbruket i Hälleforsnäs tillagas delar av lunchen och kyls ner för att levereras kall till skolor och förskolor. I våra kök vid skolor och förskolor sluttillagas lunchen och tillbehör såsom pasta, gryn och potatis samt grönsaker görs i ordning.
Vid en förskola och två skolor körs mat ut varm på grund av att de ännu inte byggts om för att kunna hantera sluttillagning.
I skolrestaurangerna serveras lunchen som en buffé som alltid innehåller två olika maträtter, varav den ena är vegetarisk (lakto-ovo-vegetarisk). Ofta finns fler alternativ att välja på.
I förskolorna serveras en maträtt. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ för den som önskar.
Varje dag serveras minst en maträtt som inte innehåller fläskkött. Inget av det kött vi serverar är slaktat enligt halalmetoden.
Menyn innehåller både traditionella maträtter och nya smaker. Övervägande del av maträtterna tillagas från grunden och med så mycket svenska råvaror som möjligt.
App- information: För mobiltelefon finns menyn att ladda ner som app, sök på Mateo meny eller läs av QR-koderna här nedan.
Ingen ansökan behövs för att serveras måltider utan fläskkött eller vegetarisk mat. Alternativ finns alltid.
Specialkost serveras till barn och elever med medicinska behov av kostbehandling (allergi, autoimmun sjukdom, intolerans, överkänslighet).
För att serveras specialkost ska en ansökan göras och beviljas av rektor. För att beviljas specialkost måste ett medicinskt utlåtande bifogas i ansökan. Det är viktigt att utreda behov av specialkost för att inte utesluta livsmedel i onödan - för barnets skull.
Anpassade måltider serveras till barn och elever som har behov av mat- och måltidsanpassningar på grund av fysiska, sensoriska, kognitiva eller utvecklingsbetingade funktionsnedsättningar som gör att de har svårigheter att äta och/eller delta i den ordinarie måltiden. Detta inkluderar neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom adhd och autismspektrumtillstånd. Till anpassade måltider räknas även konsistensanpassning, energiberikning och vegansk mat.
Innan du kan ansöka om anpassade måltider behöver mentor eller skolsköterska kontaktas gällande elever och rektor gällande förskolebarn.
En ny ansökan måste göras varje läsår för att serveras specialkost eller anpassade måltider. För äldre elever bör medicinska utlåtande förnyas vart tredje år. För barn i förskoleåldern bör medicinska utlåtande förnyas varje år.
Vi serverar frukost och mellanmål till förskolebarn och elever som går på fritids och fritidsklubbar.
Till frukost erbjuds gröt eller fil och flingor, bröd med pålägg, mjölk att dricka och alltid någon grönsak eller fruktbitar. Minst en dag i veckan serveras ägg. Gröt serveras minst tre gånger i veckan i både förskolan och skolan. Oftast är det havregrynsgröt.
På förskolan serveras en bit frukt på förmiddagen.
Mellanmålet serveras för att våra matgäster ska ha energi som räcker ända fram till middagen hemma. Grunden är smörgås med pålägg, mjölk eller växtdryck att dricka och någon form av frukt eller grönt. Ibland serveras något i tillägg för att förstärka eller variera, exempelvis smoothie.
Så här arbetar vi utifrån Måltidspolicyn vid skolor och förskolor
God
Vi serverar mat som våra matgäster lockas av och tycker om, men också sådant som utmanar deras smaker och preferenser. Smaken är individuell och det är en utmaning att få alla att gilla allt.
Vi lagar mycket mat från grunden och serverar hembakt bröd på alla förskolor och skolor flera gånger i veckan - det tycker vi är bra och gott - och lukten som sprider sig väcker aptit.
Säker
Vi arbetar utifrån tydliga regler kring livsmedelssäkerhet för att våra matgäster ska känna sig trygga med att äta hos oss. Vi är vana vid att hantera specialkost och även matgäster med allergi ska känna sig välkomna och kunna njuta av måltiderna hos oss.
Integrerad
Måltiderna är en viktig del av alla våra matgästers vardag - en resurs för hela verksamheten. Det kan vara en paus, energipåfyllning, glädje, delaktighet, gemenskap, meningsfullhet och mycket mer.
På både skolor och förskolor finns måltidsråd där matgästerna har möjlighet att prata om måltider och komma med förslag.
Vi har ett koncept vi kallar “Kock för en dag” och det handlar om att barnen välkomnas in i köket för att få hjälpa till, oftast handlar det om att vara med och baka bröd eller lägga upp grönsaker och frukt.
Miljösmart
Vi serverar tusentals måltider varje dag och med det kommer ett ansvar - för vår miljö och gemensamma planet. Vi fokuserar på kloka livsmedelsval - säsongsanpassade, helst svenska och gärna ekologiska.
Att minska vårt matsvinn är en stor del i att vara miljösmarta eftersom bortkastad mat gör att energi, vatten och mark som behövts för att framställa maten använts i onödan - och maten har inte gjort någon nytta. Vi tar tillvara på överbliven mat genom att ha restfest, använda den i annan mat och baka bröd. Vi arbetar också med att minimera matsvinn vid förvaring och tillagning.
Se en film om matsvinn Länk till annan webbplats.
Näringsriktig
Ingenting är nyttigt förrän det ligger i magen. Hur näringsriktig mat vi än gör måste våra matgäster äta upp den för att må bra av den. Vi näringsberäknar våra måltider för att våra matgäster ska få goda förutsättningar att må bra och vara aktiva.
Trivsam
En bra måltid är inte bara maten på tallriken, en lugn och välkomnande miljö är också viktigt. Vi vill att det ska kännas trevligt att vara i våra matsalar och försöker därför inreda och dekorera så att våra gäster trivs, ha ett glatt bemötande och lägga upp maten så att aptiten väcks.
Med klimatsmart livsmedelskonsumtion kan vi minska vårt klimatavtryck från inköp till avfallshantering. Följande filmer är framtagna i samarbete mellan Katrineholms kommun, Vingåkers kommun, Flens kommun, Sörmland Vatten och Avfall AB samt Sörmlands Sparbank, år 2019
Läs gärna mer i Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer om måltider i skolan Länk till annan webbplats. och Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Länk till annan webbplats.
Lunch och middag tillagas på Matbruket i Hälleforsnäs och övriga måltider planeras och bereds på varje enskilt boende. Lunchen skickas varm till alla boenden. Middagen skickas varm till alla enheter utom två som får maten kall med lunchtransporten och värms sedan på plats. Måltiderna består av en varmrätt samt kokta grönsaker eller sallad. Dessert serveras minst två gånger per vecka - alltid efter soppa och på lördagar. Måltidsservice tillagar den mesta maten från grunden och med så mycket svenska och ekologiska livsmedel som är möjligt. Vi utgår från kommunens måltidspolicy Länk till annan webbplats. i alla våra arbetsuppgifter.
Följ vår måltidsglädje på Instagram: maltidsserviceflen Länk till annan webbplats.
Menyn till Säbo planeras av vår måltidsstrateg tillsammans med kockarna på Matbruket. Menyn bygger till stor del på svensk husmanskost och våra boende på Säbo har alltid möjlighet att komma med förslag på maträtter som de önskar. Menyn förändras efter säsong och följer våra svenska högtider.
App- information: För mobiltelefon finns menyn att ladda ner som app, sök på Mateo meny eller läs av QR-koderna här nedan.
Specialkost erbjuds utifrån de boendes behov och i samråd med omsorgspersonalen. Till personer med tugg- och sväljsvårigheter erbjuds anpassningar såsom grovpaté/lättuggat, timbalkost och flytkost. Till personer med överkänslighet mot livsmedel eller med olika sjukdomstillstånd, exempelvis diabetes eller nedsatt njurfunktion, erbjuds andra alternativ.
För Måltidsservice är det viktigt att de boende känner att de kan påverka sina måltider. Om man till exempel aldrig tyckt om fisk erbjuds det alltid ett annat alternativ.
Måltiderna fördelas på frukost, lunch och middag samt minst tre mellanmål. Lunch och middag står för knappt hälften av dagens energi- och näringsbehov. Mellanmålen är därför minst lika viktiga som huvudmålen. Ju mindre portioner de boende orkar äta, ju viktigare är det med många mellanmål. Tiden mellan sista måltiden på kvällen och första måltiden på morgonen dagen efter bör inte vara längre än elva timmar.
Så här arbetar vi utifrån måltidspolicyn vid särskilda boenden
Näringsriktig
I äldreomsorgen behöver portionerna vara små, men energi- och näringstäta. Det innebär att mängden kolhydrater (till exempel grönsaker och potatis) blir mindre och mängden fett (till exempel smör och grädde) och protein (till exempel kött och fisk) blir större.
En bra fördelning är en frukost som ger mellan 20-25 % av dagens energi- och näringsbehov, lunch och middag som kan bestå av en hel portion kött eller fisk med en gräddsås och en halv portion potatis, grönsaker och bröd samt dryck. Utöver det många små och energi- och näringsrika mellanmål. Gärna en liten nattfösare precis före sänggående och ett litet glas juice och ett ostkex direkt på morgonen.
God
Måltidsservice tillagar den mesta maten från grunden och alla såser görs på egna fonder gjorda på Matbruket. De flesta såser är gräddsåser och om matfett ska tillsättas är det oftast smör som används. Matbruket använder moderna matlagningsmetoder för att tillvarata råvarorna på bästa sätt, till exempel i ugnar med möjlighet att förprogrammera tid och temperatur.
Säker
Det är väldigt viktigt att de måltider som serveras är säkra och att våra matgäster känner sig trygga med den mat som vi levererar. Vi arbetar utifrån tydliga regler kring livsmedelssäkerhet.
Integrerad
Vår måltidsstrateg har veckoavstämning med alla särskilda boenden och då lyfts bland annat frågan om önskemål från boende om maträtter de skulle vilja ha. Boende som av olika anledningar har svårt att äta vissa maträtter erbjuds andra alternativ. Vår måltidsstrateg är med på boenderåd för att fånga upp synpunkter direkt från boende.
Trivsam
Det är inte bara maten på tallriken som gör att en måltid upplevs som god, miljön där man äter är minst lika viktig. Att maten blir snyggt upplagd och att det är lugn och ro under måltiden är till exempel två saker som betyder mycket för att ge en positiv måltidsupplevelse
Miljösmart
Minskat matsvinn är en viktig insats för att minska miljöbelastningen. Andra viktiga insatser är att vi gör miljösmarta livsmedelsval som till exempel svenska råvaror, närproducerat när det är möjligt och ekologiskt i så stor utsträckning vi kan. Vi samordnar också transporter till och från Matbruket och källsorterar avfall.
Om du har svårt att laga mat själv kan du få hjälp att få mat hemlevererad. Läs mer på sidan för matleverans.
Måltidsservice
Måltidschef
Monika Holm
Telefon: 0157 -43 16 00
monika.holm@flen.se
Kökschef
Per Kålbäck
Telefon: 0157-43 16 01
per.kalback@flen.se
Måltidsstrateg Säbo:
Anna-Karin Karlsson
Telefon: 0157-43 16 30 anna-karin.karlsson@flen.se
Måltidsstrateg skola/förskola:
Lotta Abbedal
Telefon: 0157- 43 16 31
lotta.abbedal@flen.se