Måltidsservice arbetar varje dag med måltidsglädje för kommunens matgäster i förskolor, skolor och särskilda boenden.
Måltidsservice tillagar och serverar måltider till kommunala förskolor och skolor samt till kommunens särskilda boenden. Måltiderna anpassas innehållsmässigt efter Livsmedelsverkets riktlinjer och individens enskilda behov. Måltidsservice strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden och använder svenska råvaror så långt det är möjligt.
Vid produktionsköket Matbruket i Hälleforsnäs tillagas och levereras mat till drygt 1900 förskole- och skolbarn samt 160 gäster på särskilda boenden runt om i kommunen. Produktionsköket är ett modernt kök med digitaliserad teknik och ergonomisk utformning.
Måltidsglädje genomsyrar verksamheten där god och näringsriktig mat är lika viktigt som trevlig servering, delaktiga matgäster och miljösmarta val.
2021 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en måltidspolicy — i syfte att ge och få måltidsglädje. Policyn ska på ett övergripande sätt tydliggöra måltiderna och måltidsfrågornas betydelse i kommunens verksamheter, samt säkerställa måltidernas kvalitet.
Produktionsköket Matbruket tillagar och kyler ner mat som sedan skickas ut kall för sluttillagning vid tio av kommunens skolor och förskolor. På tre ställen, två skolor och en förskola, har köken ännu inte byggts om och därför skickas lunchen ut varm.
I varje kök ansvarar kock/måltidsvärd för frukost och mellanmål, vilket inkluderar brödbak och beredning av diverse tillbehör.
Frukost och mellanmål serveras till barn på förskolor och elever på fritidshem och fritidsklubb.
Till lunch serveras två maträtter, varav den ena alltid är lakto-ovo-vegetarisk (det vill säga kan innehålla ägg och mejeriprodukter men inte kött, fisk eller fågel). Ofta finns fler alternativ att välja på då matrester tas tillvara. Menyn innehåller både traditionella maträtter och nya smaker.
Det serveras alltid minst en maträtt som inte innehåller fläskkött.
Måltidsvärd/kock i respektive kök bereder grönsakerna till lunchen i form av grönsaksbuffé på skolorna och grönsakstallrikar på förskolor.
Svt Sörmland har gjort ett inslag om matbruket och sluttillagningsköken – se den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Specialkost och anpassad måltid serveras till barn/elever av medicinska skäl, exempelvis:
Ansökan och beslut är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn/elever som är i behov av specialkost/anpassad måltid. Ansökan kan inte användas för att få annan mat om barnet/eleven inte tycker om vissa maträtter.
Önskan om att äta mat utan fläskkött behöver inte anmälas via e-tjänsten. Alternativ serveras varje dag.
Ansökan om att serveras vegansk mat ska göras i e-tjänsten.
Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att ansöka via e-tjänst varje läsår. För att beviljas specialkost krävs vårdutlåtande. Rektor tar beslut om specialkost och anpassad måltid.
Ansökan och beslut gäller för ett läsår. Inför varje skolstart på höstterminen ska en ny ansökan göras om behov kvarstår. Vid senare skolstart eller inskolning på förskola görs ansökan senare.
Om barnet/eleven under två veckors tid inte hämtat ut sin specialkost/måltidsanpassning, utan att frånvaro meddelats, upphör maten att serveras.
Om behovet upphör ska detta anmälas via e-tjänst Länk till annan webbplats..
Samtliga måltider tillagas på Matbruket och skickas varm till alla boenden till lunch varje dag. Kvällsmålet skickas varm till alla enheter utom två. Måltiderna består av en varmrätt, kokt potatis eller annat tillbehör samt kokta grönsaker eller sallad. Dessert serveras på soppdagar och på lördagar. Till helgerna serveras alltid lite festligare maträtter.
För Måltidsservice är det viktigt att de äldre känner att de kan påverka sina måltider. Om man exempelvis aldrig i sitt liv tyckt om fisk, erbjuds den boende andra alternativ.
Specialkost erbjuds utifrån de boendes behov och i samråd med omsorgspersonalen. Till personer med olika grader av tugg- och sväljsvårigheter erbjuds anpassningar som grovpaté/lättuggat, timbalkost eller flytkost. Till personer med överkänslighet för olika livsmedel eller med olika sjukdomstillstånd, exempelvis nedsatt njurfunktion eller diabetes, erbjuds andra alternativ.
Måltidsservice erbjuder alltid måltider som följer säsongen och våra högtider. Utöver det planeras olika teman tillsammans med boendenas måltids- och kulturombud. Det kan till exempel vara den årliga kräftskivan, en trerätters Nobelmåltid på Nobeldagen eller en höstfest med vilttema.
Frukost, mellanmål och kvällsmål planeras och serveras av personalen på de särskilda boendena. Av dagens energi- och näringsbehov ska frukosten utgöra cirka 20-25 %, mellanmålet cirka 10 – 15 % och kvällsmålet cirka 5-10 %.
Klicka på bilden för en PDF-version.
På grundskolorna mäts tallrikssvinn (det gästerna skrapar av från sina tallrikar) och serveringssvinn (mat från buffén som inte nått matgästens tallrik och slängs för att den inte kan tas tillvara) samt kökssvinn . På förskolorna mäts serveringssvinn och kökssvinn.
Måltidsservice mål för skolor och förskolor är att matsvinnet ska minska.
Måltidsservice
Måltidschef
Monika Holm
Telefon: 0157 -43 16 00
monika.holm@flen.se
Kökschef
Per Kålbäck
Telefon: 0157-43 16 01
per.kalback@flen.se
Måltidsstrateg Säbo:
Anna-Karin Karlsson
Telefon: 0157-43 16 30 anna-karin.karlsson@flen.se
Måltidsstrateg skola/förskola:
Lotta Abbedal
Telefon: 0157- 43 16 31
lotta.abbedal@flen.se