
Foto: Melker Dahlstrand, MSB
Kommunens krisberedskap
Kommunen har ett så kallat geografiskt områdesansvar vid en samhällsstörning. Det innebär att man samverkar med de aktörer som är involverade och samordnar information till medborgare. Enligt lag har kommunen skyldighet att ha en god beredskap för kriser och samhällsstörningar.
Om en kris är så allvarlig att kommunens vanliga organisation inte är lämplig att hantera händelsen, kan en särskild organisation sättas in. Det kallas för krisstab och är anpassad för att klara av svåra situationer. Krisstabens uppgifter kan variera beroende på vad som inträffat, men handlar exempelvis om ledning, samordning av olika verksamheter, att informera alla som bor eller vistas i kommunen eller inhämta information om vad som har hänt. I vissa särskilt allvarliga situationer kan en krisledningsnämnd aktiveras för att leda kommunens arbete.
En del allvarliga olyckor kan också leda till att kommunen startar krisstöd för drabbade människor, så kallat psykosocialt omhändertagande (POSOM).
Så kan du förbereda dig för kris
Kan du klara dig själv minst en vecka utan el, telefon, mat och vatten i kranen? Här beskrivs vad du själv kan göra för att förbereda dig för en samhällskris. I en samhällskris kommer inte resurserna räcka till alla drabbade samtidigt, utan resurserna måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid.
Din egen krisberedskap i hemmet
Situationen i Ukraina — så arbetar Flens kommun
Rysslands invasion av Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa kan väcka känslor och frågor. Flens kommun följer händelseutvecklingen och för en nära dialog med ansvariga myndigheter och sina egna verksamheter. Kommunens grundläggande och viktigaste uppdrag är att upprätthålla den kommunala verksamheten.
Stöd till barn och unga
Det kan vara särskilt svårt för barn och unga att förstå vad som sker i Europa just nu. Nedan hittar du länkar som kan vara användbara i samtal och stöd.