Här hittar du information om räddningstjänstens arbete, deras utbildningar och vad som krävs för att bli deltidsbrandman i Flens kommun.
Räddningstjänsten är en del av kommunledningsförvaltningen i Flens kommun. Här arbetar cirka 50 anställda, både förebyggande och operativt med räddningstjänstfrågor. I uppdraget ingår även att åka ut på larm i väntan på ambulansen, så kallade IVPA-larm. Det innebär att räddningstjänsten inom 90 sekunder kan rycka ut på vissa prio-1 larm när ambulansen har lång framkörningstid.
Personalen som arbetar på räddningstjänsten är fördelad på en huvudstation i Flen som är bemannad dygnet runt, samt en deltidsstation i Malmköping. Utöver det finns en frivilligkår i Sparreholm som är beredd att rycka ut vid behov. Den operativa styrkan i kommunen består av 16 personer, varav några har beredskap dygnet runt under årets alla dagar.
Förutom information och rådgivning till allmänheten erbjuder räddningstjänsten även utbildningar och är tillståndsgivare när det gäller brandfarliga och explosiva varor.
Utbildningen riktar sig till den breda allmänheten såväl som till personal anställd inom Flens kommun, privata företag, privatpersoner och engagerade i föreningslivet. Kursdeltagarna ska efter genomförd kurs säkert kunna konstatera andnings- och hjärtstopp samt kunna genomföra hjärt- och lungräddning samt alarmering på ett korrekt sätt.
Efter genomförd och godkänd kurs utfärdas ett kompetensbevis.
Utbildningen barn-HLR är avsedd för alla vuxna i samhället som vill lära sig barn-HLR. Det gäller både föräldrar, mor- och farföräldrar, personer som arbetar inom sjukvård, barnomsorg, skola eller i föreningar. Du får lära dig hur du gör hjärt- och lungräddning på barn från nyfödd till pubertetsålder och även att hantera allvarliga akuta sjukdomstillstånd samt luftvägsstopp.
Efter genomförd och godkänd kurs utfärdas ett kompetensbevis.
Vår risk- och brandskyddsutbildning ger dig grundläggande teoretiska kunskaper i hur och varför bränder uppstår samt vad du kan göra för att förebygga dem. Du får också lära dig hur du bör agera i händelse av brand. Utbildningen innehåller även en praktisk del där du får släcka en mindre brand med en handbrandsläckare.
Utbildningen riktar sig till privata företag såväl som till kommunala verksamheter. Den är anpassad efter era specifika behov och risker och kan genomföras på er arbetsplats eller hos Räddningstjänsten i Flen. Kunskaperna ni får under utbildningen kan vara avgörande om en olycka skulle inträffa. Utbildningen bidrar till en säkrare arbetsplats med brandkunnig personal.
Lagen om Skydd mot olyckor (LSO), ställer krav på olycksförebyggande och skadebegränsande åtgärder för företagare och anställda. Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader ska i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand. Denne ska också vidta åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Utbildningen består av teori och praktiska övningar och vänder sig till dig som utför tillfälliga brandfarliga och heta arbeten, samt till personer med yrken där brandfaran är särskilt stor. Det gäller till exempel yrken där det förekommer svetsning, lödning, skärning, takarbeten etc. Utbildningen rör även tillståndsgivare.
Den som utför heta arbeten, den på företaget som är brandskyddsansvarig och den som är beställare, samtliga ska ha samma kunskapsgrund (försäkringskrav). Kursen tar upp försäkringsregler och går djupare in på kunskap om de redskap deltagarna använder.
Kursen ger ett certifikat som måste förnyas vart femte år.
Som deltidsbrandman får du utbildning och kontinuerlig övning inom sjukvård, brandkunskap samt hjärt- och lungräddning. På så sätt är du rustad för att på bästa möjliga sätt kunna förbereda dig och hantera olika typer av situationer och uppdrag.
Var tredje vecka har du beredskap dygnet runt med en inställelsetid för utryckning inom max 5 minuter. För att bli deltidsbrandman behöver du uppfylla vissa krav:
Innan du blir anställd genomgår du ett så kallat fystest där vi kontrollerar att du bland annat är:
Vi ser fram emot din ansökan!
Kontakta oss via telefon på nummer: 015-43 03 12.
Kontakta oss via telefon på nummer: 015-43 03 19.
Räddningstjänst
Intresseanmälan deltidsbrandman:
Sebastian Karlsson, Brandinspektör
Telefonnummer:
0157 – 43 03 19
E-post: sebastian.karlsson@flen.se
Besöksadress :
Räddningstjänsten Flen
Industrivägen 2, Flen
Jourhavande brandman:
(OBS! ej akuta ärenden)
Telefonnummer:
0157 – 43 03 15
E-post: raddningstjansten@flen.se