Hoppa till huvudinnehåll
bilden visar anställda

Bakom kulisserna i kommunen – F. centralen

“Vi har ett av världens bästa jobb!"Häng med på ett besök på Familjecentralen i Flen! Vi möter två av de fantastiska medarbetarna som brinner för familjers trygghet och utveckling.

En tidig augustimorgon besöker vi Familjecentralens ljusa och öppna lokaler på Storgatan 21 i Flen. Jennie Yrlund, förskollärare och Helena Park, familjestödjare, möter upp för att berätta om verksamheterna, som är ett samarbete mellan Flens kommun och regionen med fokus på barn och familj. Verksamheten har funnits sedan 2019 och består av barnmorskemottagning, barnavårdscentral (BVC), familjestöd och öppen förskola.

Teamarbete för familj, barn och kvinnohälsa

Familjecentralens vision är att gemensamt erbjuda stöd, trygghet och gemenskap för barn och familjer. Det ska vara enkelt och lätt att få hjälp och stöd, med allt samlat under samma tak. Det är alltid personal på plats som kan hänvisa, förklara eller hjälpa den som behöver det vidare. Här jobbar även en kulturtolk, som beskrivs som väldigt viktig.

Vi vill vara en mötesplats för alla, oavsett kultur och språk, säger Jennie. Här ska man kunna leka, diskutera och stärka de sociala nätverken — oavsett vem du är och varifrån du kommer. Med jämna mellanrum kommer även barnläkare, barnpsykolog, logoped och tandsköterska hit. 

Varför Familjecentralen är en sån bra arbetsplats

När vi frågar Jennie och Helena vad det bästa med deras jobb är svarar de unisont:

– Mötet med familjerna! 

Helena fortsätter:

– Samarbetet som skapas i Familjecentralens lokaler skapar en vi-känsla. Tillsammans kan vi göra skillnad och lära oss av varandra, varje dag! Vårt täta samarbete skapar nya perspektiv. Det bidrar i sin tur till att vi utvecklar både oss själva i vår yrkesroll men även utveckling av våra olika verksamheter. 

Utmaningar och framtida mål

Jennie och Helena berättar att det ibland är svårt att nå ut till föräldrar i kommunen. De erbjuder kontinuerligt olika typer av utbildningar.

Vi är flexibla och öppna för nya idéer, och testar ofta nya upplägg för att nå fram till familjer, berättar Helena och Jennie. Vi vill skapa en samverkan mellan föräldrar där man kan utbyta erfarenheter och känna att man inte är ensam om sina frågor eller bekymmer i sin föräldraroll. Det är en väldig skillnad på hur familjelivet ser ut på sociala medier och i verkligheten.

Vad händer i höst?

Under hösten kommer Familjecentralen bland annat att anordna föräldraträffar ABC, vilket är utbildningar till för de föräldrar som har barn i åldern 0-2 år samt 3-12 år. ABC står för “alla barn i centrum”. Till öppna förskolan är man välkommen fem dagar i veckan. På tisdagar ses man utomhus i Sveaparken, klockan 13-15. Under vecka 39 anordnas dessutom barnvagnspromenader i samband med Hälsoveckan. Vill du läsa mer om vilket stöd Familjecentralen kan erbjuda, eller har du frågor om vilka aktiviteter som planeras? Håll koll på hemsidan: Familjecentralen   

Helena och Jennie avslutar med att hälsa alla föräldrar varmt välkomna till Familjecentralen!

 

 

 

 

 

Arkiv