Hoppa till huvudinnehåll
Man håller i en telefon och tittar ut genom fönstret

Bedrägerier mot äldre

Bedragare ringer upp äldre och utger sig att vara från polisen.

Bedragare har i närliggande kommuner ringt upp äldre och sagt sig vara från polisen. De har uppgett att hemtjänsten tappat bort den äldres hemnycklar. Tidigare har bedragare också ringt äldre och uppgett sig arbeta hos fastighetsägaren eller på en bank.

Tips

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om någon ringer på din dörr. Öppna inte direkt. Kontrollera alltid vem det är genom tittögat i dörren (om du har ett). Fråga alltid genom dörren vad ärendet gäller. Ingen kommer oanmäld. Tänk på att kontroller, reparationer, hemtjänst och läkarbesök ska informeras om i förväg.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Arkiv

Sidansvarig: Jessica Ekermann
Senast uppdaterad: 2022-08-04 10:57:16