Hoppa till huvudinnehåll
Bilden visar Richard Heijkenskjöld med bok i handen

Richard Heijkenskjöld, foto: Tero Larsson

Flens kommun efter the Big Bang

Geologen och författaren Richard Heijkenskjöld, bördig i Flens kommun men numera boende i Uppsala, släpper vecka 36 (med början den 5/9) den drygt 120-sidiga boken ”Flens kommun efter the Big Bang”. Det är en geologisk resa från tidernas begynnelse till nu, med illustrationer av författaren.

Boken är framtagen med hjälp av Flens kommun och LONA, Lokala Naturvårdssatsningen. Boken handlar om landskapets utveckling i Flens kommun.

Visste du:

  • att Flen tidigare befunnit sig vid såväl sydpolen som i tropikerna.
  • att en meteorit med ca 300 m i diameter slog ned i ”Sörmland” för ca 555 miljoner år sedan.
  • att ”Flen” befann sig helt under isen för ca 12 000 år sedan och helt under havsytan tusen år senare.
  • att det första området i ”Flen” som höjdes över vattenytan var Magsjöberget, som torrlades för ca 9 800 år sedan.
  • att landhöjningen är snabbare i kommunens norra delar än i de södra.
  • Det medför att sjöarna i Flen långsamt tippas söderut och tappas på sitt vatten. Den nutida förlusten kan beräknas till ca 10 liter per minut.

Försäljningsställen:

Boken kostar 125 kr (Swish på plats) och kommer att finnas att köpa med början den 5/9 (V36) på bl.a Flens kommun/ Kontaktcenter vid entrén, samt Turistbyrån i Hälleforsnäs, öppet onsdag-fredag 11.00-17.00 och lördagar 11.00 -15.00. Fler försäljningsställen tillkommer och meddelas framledes på sociala medier. Boken kommer även så småningom att finnas för utlåning på Flens Bibliotek, samt finnas på skolorna i kommunen.

Geovetenskap på webben:

På Internet finns det mycket att hitta för den som är intresserad av geovetenskap. Några exempel är Naturhistoriska riksmuseet (nrm.se), Sveriges Geologiska Undersökning (sgu.se), Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (smhi.se). Hos SGU finner du t.ex. kartgeneratorn med vilken du själv kan få fram var den forna stranden låg i Flen för varje jämnt årtusende tillbaka i tiden, ända till den senaste istiden.

Länkar:

LONA, Lokala Naturvårdssatsningen: https://www.naturvardsverket.se/bidrag/lona/

Nordiska Riksmuseet: https://www.nrm.se/

Sveriges Geologiska Undersökning: https://www.sgu.se/

SMHI: https://www.smhi.se

Arkiv