Hoppa till huvudinnehåll

Flens kommun stödköper kött från lokala livsmedelsproducenter

Den extremt varma och torra sommaren ger djurägare, bönder och lokala köttproducenter problem. Utmaningarna är stora och Flens kommun har tillsammans med nuvarande upphandlad leverantör för råvaror och mat, möjliggjort stödköp av kött från lokala producenter.

– Vi vill gärna hjälpa till på det viset vi kan när läget är som det är. Under hösten har vi som målsättning att endast servera svenskt kött i våra förskolor, skolor och på äldreboenden, säger Monika Holm, måltidschef i Flens kommun.

Flens kommun är också mitt uppe i en livsmedelsupphandling som ska börja gälla 1 november 2018. I den finns ett krav att kommunen ska kunna köpa ett visst antal procent av den upphandlade volymen från lokala producenter.

– Oavsett årstid och väderförhållanden står vår vision fast att det ska vara enkelt att bo, leva och verka här och då måste vi ge vår verksamhet rätt förutsättningar för att kunna hjälpa våra lokala livsmedelsproducenter när klimatet utmanar oss med en sommar utöver det vanliga. I Flens kommun finns dessutom ett mål efter beslut från kommunfullmäktige att inköpen från lokala producenter ska öka, säger Roger Tiefensee (C) , barn,-  utbildnings- och kulturnämndens ordförande.

Utöver det tycker man på kommunens måltidsservice att det är viktigt att se till helheten.

– Det blir nu möjligt när barn och elever i våra förskolor och skolor från och med i höst kommer att kunna besöka gården vi köper kött ifrån eller att producenterna kommer att kunna besöka dem i förskola och skola för att berätta om var maten som de äter på dagarna kommer ifrån, säger Monika Holm.

Är du köttproducent och verkar i Sörmlands hjärta och vill sälja kött till kommunen? Maila då till vår måltidschef Monika Holm på mailadressen: monika.holm@edu.flen.se

Arkiv