Hoppa till huvudinnehåll
En kock som förbereder flera tallrikar med nyttig, näringsrik och god mat

Matgrottan ska ge måltidsglädje

Elever på Prins Wilhelmgymnasiet kommer från och med höstterminen 2021 erbjudas skolmåltider i skolrestaurang Matgrottan i den nya delen av Bildningscentrum Stenhammarskolan.

Sedan Prins Wilhelmgymnasiet etablerades i lokalerna i kvarteret Lästen har det serverats måltider från måltidsservice i lokaler som hyrts av restaurang Biliwi. Enligt Flens kommuns policy ska måltiderna följa livsmedelsverkets råd vilket inte fungerat väl i de hyrda lokalerna. Det är flera saker som bör förbättras som exempelvis god, integrerad och miljösmarta måltider.

Vid grundskolornas restauranger erbjuds en stor salladsbuffé, minst två varmrätter, en soppa och möjlighet att i bland prova på nya smakupplevelser.  Det utbudet har inte varit möjligt att erbjuda gymnasieeleverna med de förutsättningar som funnits i de hyrda lokalerna.

Vid grundskolorna har även arbetet med att minska matsvinnet varit mer framgångsrikt då det går att tillaga maten efter hur mycket gästerna äter och servera rester en annan dag. Det har inte varit möjligt vid gymnasierestaurangen.

På Stenhammarskolan finns två skolrestauranger, Matgrottan som ligger i den nybyggda delen och Stenhammar som är i den gamla byggnaden. Vid Matgrottan serveras lunch till elever i årskurs F-3 och vid Stenhammar serveras  årskurs 4-9.

Så gick det till

En samverkansgrupp bestående av representanter från förvaltning, skolverksamhet, måltidsservice samt arbetstagarorganisationerna Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Akademikerna, Vårdförbundet och Kommunal (Kommunal har inte haft möjlighet att delta) etablerades för att diskutera och undersöka flera olika alternativ.

Samverkansgruppen har med detta underlag kommit överens om att i syfte att öka måltidsglädjen till elever på Prins Wilhelmgymnasiet erbjuda mer miljösmarta skolmåltider vid Stenhammarskolan. Från och med höstterminen 2021 kommer de att serveras lunch vid Matgrottan.

Matglädje och positiva hälsoeffekter

Gymnasieeleverna kommer att erbjudas sin lunch efter våra elever i förskoleklass till och med åk 3.

Till en början kommer samma meny erbjudas till grundskole- och gymnasieelever. I samband med höstens matråd kommer Måltidsservice ta reda på om det är något gymnasieeleverna önskar annorlunda t.ex annan kryddsättning, andra tillbehör eller någon maträtt de saknar.

Gymnasieeleverna kommer att erbjudas entré direkt in till restaurang Matgrottan, så alla elever oavsett ålder får en känsla att komma till sin restaurang.

En positiv hälsoeffekt för Gymnasieeleverna är att de får en promenad på ca 5 min till och från Matgrottan.

Ett pussel av bitar som beskriver Måltidsmodellen i olika färger med text på varje pusselbit enligt: God, Integrerad, Säker, Näringsriktig, Miljösmart, Trivsam

Måltidsmodellen

 

Arkiv