Hoppa till huvudinnehåll
Fyrverkerier

Nyårsfyrverkerier – att tänka på!

Fyrverkerier ska användas med försiktighet och gott omdöme. Vid användande ska du visa hänsyn till våra husdjur och människor runt omkring. För att använda fyrverkerier behöver du nästan alltid tillstånd av Polisen.

I Flens kommuns lokala ordningsföreskrifter, som ska ses som den lokala ordningslagen, finns det en paragraf om fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Du som tänkt dig att fira in det nya året bör beakta vad de lokala ordningsföreskrifterna säger om fyrverkerier. Tänk på våra fyrbenta vänner som skräms av höga smällar. Tänk på när och var du tänker fira nyår.

§ 18 Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor

Den 1 juli 2019 tillkom ny lag som innebär att köpare och användare behöver särskild utbildning och särskilt tillstånd från polis för att använda raketer med styrpinne, vilket gäller även under nedan tillåtna tider.

a) Tillstånd krävs av polisen

Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får inte utan tillstånd av polismyndigheten användas inom områden med detaljplan. I den så kallade trästaden i Malmköping råder totalförbud för fyrverkerier och pyrotekniska varor (bilaga 5).

b) Tider när tillstånd inte krävs av polisen

Tillstånd av polisen behövs dock inte under följande tider:

  • från klockan 22.00 nyårsafton till klockan 01.00 på nyårsdagen;
  • från klockan 23.00 valborgsmässoafton till klockan 01.00 den 1 maj.

Du hittar ordningsföreskrifterna i sin helhet här

Arkiv