Bakom kulisserna i kommunen —
möt en av Flens vardagshjältar, deltidsbrandmannen Lisa
Kanske känner du igen Lisa Nordin? Hon arbetar nämligen som frisör i Flens tätort. Förutom att klippa, färga och styla hår i vardagen, arbetar hon även som deltidbrandman sedan ett år tillbaka.
Hej Lisa! Du är en av få kvinnor som arbetar som deltidsbrandman i Flens kommun. Vad ledde dig in på den här banan?
- Jag har alltid haft en nyfikenhet för yrket, berättar Lisa. I samband med andra förändringar i livet snubblade jag över en annons där jag såg att Flen sökte deltidsbrandmän. Vad hade jag egentligen att förlora? Efter en serie fysiska tester, exempelvis ett gångbandstest i full mundering och klättring på stegar, fick jag gå vidare i processen.
Vad fick du för utbildning för att klara av uppdraget?
- Utbildningen som följde sträckte sig över tre veckor, berättar Lisa. Den innefattade allt från sjukvård till rökdykning och trafikolyckor, men även att kunna hantera olika typer av utrustning och verktyg. Brandmannayrket har överträffat mina förväntningar. Trots att vissa situationer kan vara psykiskt påfrestande, så är det också spännande och givande att kunna bidra till samhället. Gemenskapen på stationen är en viktig faktor som gör jobbet både givande och roligt.
Att vara en av få kvinnor i arbetsgruppen har aldrig varit något hinder, menar Lisa. Hon har alltid känt sig välkommen och uppskattad av sina kollegor. De delar med sig av sina erfarenheter och tips för att hon ska kunna utföra samma uppgifter på sitt eget sätt.
- Jag kanske inte har samma råstyrka som en manlig brandman, men det finns många situationer där styrka inte är det viktigaste och då kan jag vara en tillgång för gruppen, exempelvis att krypa in i en liten bil eller andra trånga utrymmen, säger Lisa.
Lisa om att utmana fördomar
När det gäller fördomar om yrket är Lisa tydlig. Kvinnor kan definitivt vara lika kompetenta som män i brandmansyrket, och det handlar inte bara om fysisk styrka. Varje individ kan bidra med sina unika styrkor och kunskaper.
Roterande beredskapsgrupp på stationen i Flen
Lisa är en del av en beredskapsgrupp bestående av fem personer, som roterar var tredje vecka. För att möjliggöra detta trixar hon med sitt frisörjobb och delar sin tjänst med en annan deltidare.
- För mig handlar det inte bara om att vara fysiskt stark, utan också om att vara nyfiken och vilja lära sig mer. Jag har tagit C-körkort för att kunna köra brandbilarna, exempelvis.
Lisa avslutar med en uppmaning till alla som funderar på att söka in i yrket:
- Våga söka! Brandmannayrket är mångsidigt och ibland krävande, men med rätt inställning och nyfikenhet kan alla lära sig och bidra till samhället på ett viktigt sätt.