Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Bakom kulisserna i kommunen

Möt kulturombudet Lollo, en av eldsjälarna i Hälleforsnäs hemtjänstgrupp!

en anställd framför hennes arbetsplats

En eftermiddag i januari möter vi Ann-Louise Persson och hennes kollega Donata i hemtjänstens lokaler i Hälleforsnäs. Snöslasket till trots får vi ta del av en varm historia om undersköterskan med det extra stora hjärtat som brinner för de äldres välbefinnande.

Lollo, som hon kallas, är undersköterska till yrket och har i nio år arbetat inom samma hemtjänstgrupp. Hon är själv född och uppvuxen i Hälleforsnäs, något som hon beskriver gör sitt arbete extra värdefullt. Idag får hon chansen att ta hand om och göra tillvaron bättre för de människor som en gång tog hand om henne, som barn.

- I Hälleforsnäs trivs jag, det är mitt hjärta och min själ. Jag kan knyta an till brukarna på ett särskilt sätt och jag kan snabbt se förändringar i deras mående eftersom jag känner dem så väl, berättar Lollo.

Mer än bara undersköterska

Utöver sin roll som undersköterska är Lollo även kulturombud. Det innebär att hon söker medel ur en särskild fond för att kunna sätta guldkant på de äldres vardag. Vid speciella tillfällen eller bemärkelsedagar, köper hon in och ordnar med gåvor eller aktiviteter.

- Mitt ursprungliga uppdrag blir ännu lite roligare som kulturombud, berättar Lollo. Vi ger exempelvis blombuketter till de som fyller jämnt och köper in semlor på fettisdagen. Andra dagar som uppmärksammats är kanelbullens dag, alla hjärtans dag och så förstås högtider som midsommar och påsk. Vi har även uppmärksammat allhelgona och tänt ljus tillsammans.

Lollo och Donata berättar att det började med att personalen tog pengar ur egen ficka för att göra något litet extra åt sina brukare. Sedan var det en kollega som hittade fonden som de nu ansöker medel ur, vilket har gjort att de nu kan planera för mer glädje och samvaro. Hon understryker att även om det är hon som ansöker, planerar och köper in, så är alla i personalgruppen involverade.

- Till en början ville jag inte att det skulle komma fram att det var jag, men det gick visst inte att hålla hemligt, ler Lollo. Utan mina kollegor och vikarier skulle detta aldrig gå, alla engagerar sig och tycker att det är en självklarhet att hjälpa till.

Två kvinnor i röda jackor står utomhus och ler in i kameran. I handen håller de en inslagen present i cellofan.

Lollo och hennes kollega Donata med alla hjärtans dag-gåvan de delade ut förra året.

En verkligt uppskattad insats

Initiativet är verkligen uppskattat. När vi frågar hur detta tas emot av de äldre, lyser både Lollo och Donata upp. De berättar att de möts av både glädje och tårar och får mycket uppskattning tillbaka. Att ge pensionärerna det lilla extra har blivit en tradition, och det syns i de små detaljerna från gåvor som står kvar i deras hem.

Lollo hoppas inspirera fler hemtjänstgrupper att omfamna liknande initiativ. I framtiden skulle hon gärna vilja utveckla aktiviteterna tillsammans med bygderådet och träffpunkt Bron, som kommer till Hälleforsnäs en gång i veckan. Alla kan inte ta sig ut, men för de som kan, vore det fint att anordna fler kulturupplevelser eller kanske gemensamma grötfrukostar. Helt klart är det här något som vi ska fortsätta med, att ge och glädja människor utifrån deras egna förutsättningar.

Ett stort tack för att vi fått dela hemtjänsten i Hälleforsnäs berättelse om hur ett kulturombud kan bidra till andra människors liv på ett fint sätt!

Fyra olika gåvor inslagna i cellofan

Flera exempel på vad kulturombudet Lollo och hennes kollegor anordnat & delat ut till de äldre.

Taggar:

Omsorg

Sidan uppdaterad: 2024-05-17

Hittade du rätt information?