Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Bakom kulisserna i kommunen — möt Josefin, kulturproducenten med många strängar på sin lyra!

En varm och solig vårdag träffar vi Josefin “Jossan” Johansson i Sveaparken i Flen. Följ med på en promenad längs kulturenhetens stigar och lär dig mer om hur kommunen arbetar för att främja kultur och gemenskap.

Mörkhårig kvinna som lutar sig mot träräcke, i bakgrunden en grön gräsmatta och en lekpark

Josefin Johansson, kulturproducent

Hej Josefin! Hur ser din bakgrund ut och hur länge har du arbetat i Flens kommun?

- Jag är född och uppvuxen i Bettna, och har jobbat inom kommunen sedan 2006.
Jag har testat på lite olika arbetsuppgifter genom åren — alltifrån att vara projektledare för elevråd, elevhandledare, administratör och så arbetade jag ett tag på Flens kommunfastigheter med lokaler, larm och felanmälningar. Sedan 2019 har jag dock haft en tjänst som kulturproducent på Kulturenheten, som ligger under Barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen.

Kärnan i Josefins arbete handlar om att främja kulturen i Flens kommun genom att samordna och arrangera kulturella aktiviteter, särskilt riktade mot barn och ungdomar på skoltid och på fritiden. Med en vision om att inkludera alla åldrar och nå även de som normalt sett inte är aktiva i kulturlivet, samarbetar hon aktivt med bland annat Region Sörmland, olika föreningar, kulturarbetare och lokala företag och orter. Dessutom ägnar hon sig åt att synliggöra och marknadsföra evenemang på olika sätt för att attrahera alla typer av målgrupper och åldrar.

- Det kan exempelvis handla om att anordna skolbio för elever, teater för förskolor eller evenemang för de äldre, som kanske har svårt att ta sig ut i vanliga fall, berättar Josefin. Det som driver mig framåt är hur kulturen skapar glädje hos människor, kanske särskilt hos barnen som får uppleva nya saker eller när kulturer möts över gränserna. Folkliga evenemang och traditioner, som tomteparad och luciatåg exempelvis, är sådant som vi ser får människor att komma samman och engagera sig.

Begreppet kultur kan ibland förvirra

Kultur beskrivs ofta som något personligt och varierar mellan individer. Det som en person tycker är vackert eller konstnärligt kanske inte alls delas av andra. Även om våra åsikter om kultur skiljer sig åt, så är det ändå en del av vår gemensamma upplevelse. Olika kultur- och naturupplevelser är viktiga för att främja folkhälsan. Det kan handla om allt ifrån naturupplevelser och poesi, till musik och sång, konserter, film, böcker och konstverk.

- Under pandemin blev betydelsen av kulturella evenemang än mer tydlig och viktig för gemenskapen, menar Josefin.

Sedan restriktionerna släppte sitt grepp om samhället har kulturenheten tillsammans med andra arrangörer anordnat en mängd populära aktiviteter runt om i kommunen. Kanske känner ni igen Sommar i parken från föregående år, kultur- och litteraturfestivalen eller Jazz- och glassfestivalen i Thuleparken, för att nämna några evenemang.

- Trots att restriktionerna inte längre finns kvar i samhället har kulturen på vissa sätt fått kämpa lite i motvind. Människor deltar inte längre i samma omfattning på de evenemang som anordnas, vilket vi såklart tycker är tråkigt och hoppas ändra på, berättar Josefin. Vi strävar efter att samordna och genomföra aktiviteter tillsammans med andra eldsjälar, företag och organisationer. Tillsammans blir vi starka och kan nå ut till så många som möjligt, oavsett om det är till förskolor, fritidsgårdar eller äldreboenden.

"Jag vill få hela Flens kommun att bubbla"

Spännande nyheter lagom till sommaren

Josefin passar på att dela med sig av ett kommande sommarprojekt för i år, som handlar om att involvera ungdomar och musik.

Vi har sökt bidrag för ett projekt där vi anställt fem jätteduktiga ferieungdomar. Tillsammans bildar de en sommarorkester, som under ett par veckor åker på turné runt om i kommunen för att dela med sig av sin musik. Här hoppas vi nå så många som möjligt. Vi tänker oss både förskolor, äldreboenden men också musik på offentliga platser —kanske stranden! Det vill ni inte missa!

Tack till Josefin för att hon delat med sig av sin berättelse. Vi ser fram emot de kommande evenemang som anordnas i vår vackra kommun!

Är du nyfiken på vad som är på gång?

Du hittar all information på VisitFlen! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som sitter jned på ett trädäck och ler in i kameran

Sidan uppdaterad: 2024-05-17

Hittade du rätt information?