Soliga nyheter - Flen attraherar produktion av förnybar energi

Den svenska tillverkaren av tunnfilmssolceller Midsummer har valt att göra sin största satsning någonsin i Flen. Produktionen väntas starta år 2026 och kommer vid full drift att sysselsätta cirka 200 personer.

exteriör lokal solcellstillverkning

Flens kommun är glada över att vi har attraherat vad som kommer att bli Europas största fabrik för tillverkning av tunnfilmssolceller. Satsningen sätter Flen på kartan inom ett viktigt område – förnybar energi. Midsummer blir en av kommunens största arbetsgivare och går helt i linje med den strategiska planen för kommunen.

En riktig vitamininjektion för det lokala näringslivet.

Överlåtelsen av fastigheten, Blocket 4, från Volvo till Flens kommun sker den 1 juli 2024. Blocket 4 delas då i två fastigheter, en för exploatering och en för verksamhet. Midsummer kommer att hyra 64% av Flens kommun och resterande del meddelas om när överlåtelsen är klar.

Midsummer tar över lokalerna i september i år, givet att EU godkänner start av projektet som kallas DAWN Länk till annan webbplats. med lokalisering av fabriken i Flen. Midsummer börjar då att anpassa lokalerna och installera maskinutrustning för en förväntad produktionsstart under år 2026. Utrustningen förväntas sedan vara fullt utbyggd år 2028.

Lokalerna på Drottninggatan i centrala Flen har en historia, det har bedrivits industriell verksamhet sedan 1860-talet. Bland annat har Bolinder-Munktell tillverkat skördetröskor där innan det blev Volvos globala center för reparation av tunga motorer. Därför är det kul att meddela att området kommer att fortsätta att kantas av innovationer och banbrytande teknologi.

VD:n för Midsummer, Eric Jaremalm, är glad över att ha nått en överenskommelse med Flens kommun. Företaget hade ett flertal orter att välja mellan, men Flen uppfyllde alla krav och önskemål. Det inkluderar ändamålsenliga lokaler, säker elförsörjning och en etablerad lokal infrastruktur som är gynnsam för denna typ av produktion.

EU har beslutat att stödja fabriken finansiellt med cirka 32 miljoner euro, och det kommer att bli en maximal produktionskapacitet på 200 MW tunnfilmssolceller av typen CIGS – tunna, lätta, flexibla och med låga klimatavtryck.

Midsummer har redan installerat solceller på en företagslokal i Flen - Precima, de har varit otroligt nöjda med produkten.

Det har varit mycket bra dialoger med Midsummer AB inför tecknande av avtal och vi skickar även ett tack till Katrineholms kommun som har varit delaktiga.

På bilden: Frida Vidén, Näringslivschef, Flens kommun, Jan-Åke Henriksson VD, Framtidsbruket, Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande, Flens kommun, Sven Lindström, vice VD och Erik Olsson, chef för företagsutveckling, Midsummer, Håkan Bergsten, kommunchef, Flens kommun, Björn Carlsson, kommunstyrelsens vice ordförande (C) , Flens kommun.

På bilden: Frida Vidén, Näringslivschef, Flens kommun, Jan-Åke Henriksson VD, Framtidsbruket, Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande, Flens kommun, Sven Lindström, vice VD och Erik Olsson, chef för företagsutveckling, Midsummer, Håkan Bergsten, kommunchef, Flens kommun, Björn Carlsson, kommunstyrelsens vice ordförande (C) , Flens kommun.

15 juni 2024