Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

5 råd vid värmebölja

Att hantera en värmebölja kräver lite planering och omtanke, särskilt för de mest utsatta.

Genom att följa några enkla råd kan invånarna i Flens kommun bättre skydda sig mot värmen och minska risken för hälsoproblem.

1. Drick mycket vatten

Drick mycket vatten regelbundet för att undvika uttorkning. Försök att undvika alkohol och koffeinhaltia drycker eftersom de kan bidra till vätskeförlust. Ett bra tips är att alltid ha en vattenflaska med dig och dricka även om du inte känner dig törstig. Tänk även på att du kan salta lite extra på maten som kompensation/ersättning för det man svettas ut i värmen. Du kan också äta frukt om du har svårt att dricka mycket vatten.

2. Sök skugga och håll dig sval

Undvik att vistas i direkt solljus under de varmaste timmarna, vanligtvis mellan kl. 11 - 15. Sök upp skuggiga platser eller inomhusområden med luftkonditionering om möjligt. Om du måste vara utomhus, använd hatt och solglasögon, samt ljusa och löst sittande kläder som täcker så mycket av huden som möjligt.

3. Undvik fysiska ansträngningar

Försök att undvika fysiskt krävande aktiviteter under dagens hetaste timmar. Om du behöver vara aktiv, försök att göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen när temperaturen är lägre. Om du måste arbeta eller träna, ta täta pauser i skuggan och drick mycket vatten.

4. Håll hemmet svalt

Stäng fönster och gardiner för att hålla ute värmen. Använd fläktar eller luftkonditionering för att sänka temperaturen inomhus. Ett annat tips är att hänga upp våta handdukar framför öppna fönster eller fläktar för att skapa en svalkande effekt. Undvik att använda värmeproducerande apparater som ugnar och torktumlare under dagen.

5. Ta hand om utsatta grupper och djur

Kontrollera regelbundet hur äldre personer, små barn och husdjur mår, då de är särskilt känsliga för värme. Se till att de har tillgång till vatten och en sval plats att vistas på. Erbjud hjälp till grannar eller släktingar som kan ha svårt att hantera värmen själva.

Ett tips är också att ladda ner MSB:s app som heter Brandrisk ute, där kan du se

  • brandrisken där du befinner dig.
  • om det råder eldningsförbud.
  • om hur du eldar och grillar på ett säkert sätt.

Taggar:

värme
tips

Sidan uppdaterad: 2024-06-25

Hittade du rätt information?