Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande: Invigning biogastankställe

Fredag 28 januari invigs Flens första tankstation för biogas. Flens kommun bjuder in till invigning av tankstället, där även BioDriv Öst medverkar.

Flens kommun tar klimatfrågan på stort allvar och ett område det satsas på är transporter, en källa till stora utsläpp av växthusgaser.

– Flens kommun ska ha en fossilfri fordonsflotta senast 2030. För att nå dit behöver vi tillgång till olika förnybara drivmedelsalternativ. Genom att investera i biogastankstället, i ett mycket strategiskt läge, ser vi till att biogas finns tillgängligt för alla i närområdet och förbipasserande, säger Josefin Smeds, miljöstrateg på Flens kommun.

Beslutet om att investera i en tankstation för biogas togs redan 2018. Med hjälp av Naturvårdsverkets bidrag Klimatklivet jobbade Flens kommun sedan vidare tillsammans med Sörmland Vatten för att tankstället skulle bli verklighet.

– Vi kommer nu att byta ut en del av våra kommunbilar till biogasbilar, ett arbete Räddningstjänsten redan har påbörjat. Vi hoppas också att privatpersoner och företag nu också kommer att satsa på detta, säger Josefin Smeds.

Flens kommun medverkar i projektet Fossilfritt 2030, ett projekt som kraftsamlar ett femtiotal offentliga aktörer för transportsektorns omställning i sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen.

– Det nya biogastankstället är en viktig pusselbit i arbetet för att ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta. Tankställets placering gör det enklare att köra på ett förnybart lokalproducerat drivmedel i hela Sörmlands län, vilket skapar många samhällsnyttor och bidrar till en attraktivare region. Omställningen till bland annat elfordon har redan börjat och biogasfordon är fortsatt viktiga för att kunna ställa om snabbare och mer, säger Björn Isaksson, projektledare för Fossilfritt 2030 och drivmedelsstrateg på samverkansorganisationen BioDriv Öst.

Fredrik Karlsson på Flens Glas är en lokal företagare som valt att satsa på biogasfordon.

– Jag valde biogas för att det är ett bra val för miljön och jag läste att de skulle öppna en tankstation i Flen. Jag hade nog inte valt att köpa en biogasbil om det inte gick att tanka i Flen, säger Fredrik som hoppas att fler företagare väljer att byta till biogas.

– Nu när vi har en tankstation i Flen så har vi bra möjlighet att bidra en bättre miljö. Jag märker ingen större skillnad på att köra med biogas eller något annat drivmedel.

Välkomna att delta vid invigningen av tankstället!

Dag: Fredag 28 januari.

Tid: 10.00.

Plats: Änglundavägen, Flen. Från riksväg 55/57, ta infarten till Migrationsverket.

Övrigt: Invigningen hålls utomhus vilket medför möjlighet att hålla avstånd. Varm dryck serveras så långt lagret räcker.

Arkiv