Hoppa till huvudinnehåll

Rektorn lämnar med flaggan i topp

Rektorn för Bruksskolan och Kyrkskolan, Carolina Eriksson, fick en fin avskedspresent när hon avslutade sitt uppdrag i mitten av januari.

Skolinspektionen lämnade fläckfria rapporter efter sina besök på de båda skolorna under hösten.

– Uppdraget jag fick var att förbereda och visa utifrån rektorns planering, styrning och ledning av verksamheten. De har tittat på systematiskt kvalitetsarbete, hur vi når skollagens krav på kunskap och utbildning och det gör vi ju. Jag har verkligen längtat efter att Skolinspektionen ska komma för det ger ju en sådan bra skjuts och kvitto. De är ju inte nådiga om de finner brister, säger Carolina.

Att inte få några anmärkningar efter en inspektion är sällsynt.

– Skolinspektionens tidigare granskning från 2008 till 2012 var ganska dyster läsning, det krävdes insatser av stor karaktär. Det vi har gjort egentligen är att utgå från de gamla utlåtanden 2012 och det har varit mitt mål att driva Flen genom att inte få en enda anmärkning. Att då få avsluta med det är supercoolt, säger Carolina och utvecklar vad inspektionen tittat på.

– Det handlar om planering, hur det ges förutsättningar, hur jag följer upp våra mål och resultat och om det görs på rätt sätt. Men också att lärarna har bra förutsättningar för att kunna bedriva undervisning, så det är egentligen hela styrningen av skolan.

Carolina Eriksson har varit skolledare i Flens kommun i olika roller sedan 2011 och går nu vidare till att jobba med yngre barn i en annan kommun.

– Det har varit otroligt tacksamt att jobba i Flen. Det arbete som gjorts utbildningsmässigt är fantastiskt och det är få kommuner som gjort en sådan satsning. Det har varit så roligt att ha fått vara med i det från början, säger Carolina som tror på Flens potential framåt.

– Det finns alla förutsättningar att bara växla vidare och de inspektioner som kommer på andra skolor i Flen i vår kommer inte heller ha mycket anmärkningar. Jag tycker Flen har oförtjänt dåligt skolrykte, man ska inte bara mäta med procenten man ser i tidningar och rankningar, man ska in i verksamheten och känna av.

Arkiv